Volksgezondheid belooft RGD-artsen achterstallige betaling, acties opgeheven

Ministerie van Volksgezondheid. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

"Wij hebben het gesprek aangevraagd om zaken recht te trekken. We hebben een goed gesprek gehad", zegt de voorzitter van de Vereniging van RGD-artsen (VRA), Bobby Ramautar. De minister ad-interim van Volksgezondheid, Krishna Mathoera, heeft de verantwoordelijkheid genomen om uitvoering te geven aan de achterstallige twk-betalingen over 2020.

De VRA heeft maandag een gesprek gehad met minister Mathoera. Met haar is overeengekomen dat vanaf volgende week de tweede tranche zal worden uitgekeerd. De week daarop wordt de derde tranche uitgekeerd. "Als zaken niet goed verlopen zullen wij erachter zitten. Ze heeft ons haar woord gegeven."

De twk over 2020 was verspreid over vier tranches, te weten september, oktober, november en december. De eerste tranche is met middelen van de RGD zelf uitbetaald. De tweede en de derde tranche zouden eind oktober worden uitgekeerd. Later werd dit verschoven naar de eerste week van november, om later weer te vernemen dat het in de derde week van november uitgevoerd zou worden.

Moe van het doorschuiven en het op de lange baan houden van de betaling, werkten de artsen in Paramaribo tot 10.00 uur en werd er dispensatie verleend aan de artsen in de kustvlakte. Voor de artsen werd dit een slepende zaak.

"Op basis daarvan zijn de acties daaruit voortgevloeid. Als zaken worden uitgesteld, communiceer het. Als een minister haar woord heeft gegeven dat ze het financieel in orde gaat maken, moeten wij haar woord waarderen en het op prijs stellen. We kijken als zaken werkelijk zoals beloofd waar worden gemaakt."

De afspraken over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn in 2020 zwart op wit vastgelegd. "De uitvoering gaat niet volgens planning", stelt Ramautar.

Naomi Hoever

VANDAAG