Lloyd Read: “Wij inheemsen zijn te lang stil gebleven”

Inheemsen gebundeld in de Beweging Ondersteuning Collectieve Grondenrechten hebben vandaag hun stem laten horen middels een protest.
Print Friendly, PDF & Email

Onze gebieden zien we met de dag steeds kleiner worden door de ongebreidelde grondroof en hebzucht, geeft Lloyd Read, leider van de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), te kennen. “Wij inheemsen zijn te lang stil gebleven”, zegt hij.

“Op dit moment worden we geconfronteerd met graafmachines van een plantage die op het dorp Philipus Shikwabana afkomt. Pikin Poika wordt belaagd door Suricom Park. Bernharddorp, waarvan een klein stuk is overgebleven, wordt afgepakt. Cabendadorp wordt bedreigd met rechtszaken op terreinen in het dorp waarop er mensen/dorpelingen wonen. Andere dorpen zoals Powakka, Hollandse Kamp, Witsanti, Matta en ga zo maar door worden nu continue bedreigd”, somt Read op.

“Daarnaast zijn er individuen die denken dat ze ongestoord onze gebieden kunnen binnentreden en rotzooi kunnen schoppen”, merkt hij op. Hij benadrukt dat dit zo niet verder kan. Het moet nu eindelijk ophouden. Maar dat kan hij niet in zijn eentje doen. Met zijn allen kan hij het wel realiseren, is hij van oordeel.

De Beweging Ondersteuning Collectieve Grondenrechten heeft een verklaring uitgegeven. Als leider van de OSIP-dorpen verwelkomt Read deze verklaring die elk initiatief ondersteunt die een bijdrage levert aan het erkennen van de collectieve grondenrechten. Deze rechten worden reeds eeuwen vertrapt en op het bestaansrecht, namelijk grond, worden elke dag weer door ‘regering op regering’ continue aanvallen gepleegd door de uitgifte van beschikkingen en concessies.

Read stelt dat deze dag, 25 november 2021, een keerpunt moet zijn en dat men wakker geschud wordt. “Laten we in Godsnaam onze meningsverschillen opzijzetten en onderlinge ruzies opzijzetten”, is zijn advies. Door de verdeeldheid en onderlinge haat wordt men een makkelijke prooi. Terwijl personen onderling bezig zijn te vechten gaat men er met onze grond vandoor, zegt hij.

“De toekomst van onze kinderen ligt in onze handen.” Wat ze morgen zullen worden is wat de volwassenen en ouders vandaag ervan gemaakt hebben. Als leider van de OSIP roept hij eenieder op om zich daadwerkelijk klaar te maken voor de strijd. Tamushi/Adajali wachten al een hele tijd op ons, maar we blijven wachten en liggen constant met elkaar overhoop, is hij van oordeel. “De tijd is niet morgen, maar de tijd is nu. Ik roep de totale Surinaamse bevolking op om onze rechtvaardige strijd te ondersteunen”, aldus Read.

VANDAAG