Het Chinees Nieuwjaar is dit jaar vastgesteld op 1 februari. Deze dag is met de zondag gelijkgesteld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) weten in een bekendmaking. Suriname is het enigste land op het westelijk halfrond waar het Chinees nieuwjaar als een nationale feestdag wordt gevierd. Volgens de Chinese kalender is 2022 is het jaar van de Tijger.
Het Chinees Nieuwjaar werd vorig jaar anders gevierd. Vanwege COVID-19 kon men niet in grote groepen bij elkaar zijn en samen het feestmaal nuttigen. De families vierden het daarom door veilig thuis te zijn en een uitgebreid programma via de beeldbuis te volgen. In de Chinese cultuur worden tijgers gezien als de bewaker van kinderen. Baby’s dragen schoenen en mutsen met tijgermotieven ter bescherming tegen boze geesten.
De Chinese kalender, die meer dan vierduizend jaar oud is en die alle data voor traditionele feesten en feestdagen bepaalt, is een maan-zon kalender. Dat betekent dat de lengte van de maanden door de maan en de lengte van de jaren door de zon worden bepaald. De lengte van een maand kan negenentwintig of dertig dagen bedragen en hangt af van het tijdstip waarop de maan aanwast en afneemt. Om de drie jaar moet een schrikkelmaand het verschil tussen het 365 dagen tellende zonnejaar en het 354 dagen tellende maanjaar compenseren.
Het zonnejaar, dat in vierentwintig maal veertien dagen is verdeeld, wordt vooral door de boeren gehanteerd; het maanjaar, dat op een cyclus van zestig jaar berust die weer in vijf perioden van twaalf jaar is onderverdeeld, speelt een rol in het religieuze leven. Aan elk van deze twaalf jaren is een teken uit de dierenriem toegekend, die zich in elke cyclus herhaalt. Deze dierenriemtekens vertegenwoordigen bepaalde karaktereigenschappen, die degenen die in dat jaar geboren zijn, beïnvloeden en ook het verloop van het betreffende jaar bepalen.
Het Chinees Nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum, op een datum tussen 21 januari en 21 februari.