Jonge Surinamers staan op om te ondernemen in economische crisis

Een ondernemer toont zijn producten. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Voor de tweede keer werd zaterdag een beurs georganiseerd door jonge ondernemers. Volgens de organisatoren Sergei Scheineman en Charelle Struiken, is de groep ondernemers enorm gestegen in vergelijking met het eerste evenement. Er deden twintig ondernemers mee die niet al te lang hun onderneming zijn gestart. Het is van belang dat jonge ondernemers een boost krijgen in wat ze doen. Volgens Scheineman is concurrentie belangrijk, maar die moet geen jaloezie opwekken.

"Leer van elkaar, eenieder is uniek met zijn onderneming." Het zal niet bij dit ene evenement blijven voor deze ondernemers. Enkele ondernemers geven aan dat zij gemotiveerd werden door familie en vrienden om een business te starten. Crystal Korsten van Joy's cocktail bar and more is na haar vorig beroep in een bar nu haar eigen onderneming gestart. Het begon bij haar tijdens de COVID-19-pandemie. Zij wil in de toekomst haar eigen bar openen om meer personen te bereiken.

Miquel Dors, storemanager van Braheseja Winery, is een familiebedrijf dat bijeen is gekomen. De naam is ook een combinatie van de personen die achter deze onderneming staan. Het bedrijf is ontstaan door de overdracht van kennis door de voorouders hoe wijn te maken. Deze onderneming is sinds 2005 gestart en gaat veel meer wijnsoorten produceren van Surinaamse groenten en fruitsoorten. De smaken die op de beurs waren zijn: pommerak, kersen en een mix van boulanger.

Chantel Daniël van Chantel snacks and more is een achttienjarige ondernemer die drie jaar geleden haar eigen bedrijf is begonnen. Ze heeft de volledige ondersteuning gekregen van haar ouders om te kunnen ondernemen. Zij is haar onderneming gestart in 2019 en is erg trots op zichzelf voor het doorzetten en geloven in haar producten. Ze bakt cakesoorten en maakt verschillende snacks voor alle gelegenheden.

Janhelly Parma van Gladiz's beads is ook een jonge ondernemer die van kralen leuke tassen maakt en sieraden vervaardigt. Deze ondernemer is ook zeer gedreven om succesvol te worden. Zij heeft door het zien van andere ondernemers de tijd genomen om ook haar onderneming te starten.

De beurs telde verschillende gedreven jonge Surinamers, die zich niet hebben laten afschrikken door de economische situatie. Een positief voorbeeld voor andere jonge Sranansma.

VANDAAG