Bursalen Cuba wachten al twee jaar op achterstallige betalingen

Eurobiljetten. Foto: Bloomberg
Print Friendly, PDF & Email

De studenten in Cuba hebben al ruim twee jaar geen studie-uitkering gekregen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Volgens de bursalen hebben zij maar voor een jaar schoolgeld ontvangen, nadat zij aan de bel hadden getrokken. Het gaat om een bedrag van 125 euro, maar het ministerie betaalt de studenten voor een jaar uit. Van de achterstand van drie jaar is er in december 2021 voor een jaar uitbetaald.

“A moni dat keba”, zeggen de studenten. “Waar je voorheen een fles olie voor misschien 50 pesos zou kopen, kost diezelfde fles nu 600 pesos. Dus dat geld heeft net maar een paar maanden geholpen.” Zij geven verder aan het ook bijzonder moeilijk te hebben. Volgens hun kan het ruim zes maanden duren voordat zij weer in aanmerking komen voor hun studiegelden.

De studenten geven verder aan gedemotiveerd te raken van de situatie en hebben nauwelijks nog vertrouwen in Suriname. “We zijn Suriname aan het opgeven. Er zijn mensen die dit jaar afstuderen en niet eens al hun geld hebben gehad.” De achterstanden van 2019-2020 en 2021-2022 zijn niet uitbetaald. Van 2020-2021 hebben zij wel ontvangen.

“Wij vragen ons wel af wanneer de gelden van 2019-2020 en 2021-2022 worden uitbetaald. Men zei dat het snel zou gebeuren, maar we wachten nog steeds. We hopen dat we daar ook snel over kunnen beschikken. Er was een belofte gedaan door de regering om pakketten te sturen voor ons. Die zijn nog steeds heel hard nodig. Fly All Ways vliegt weer regulier naar Cuba, dus zou dit mogelijk moeten zijn,” geven ze verder aan.

Onderwijsminister Marie Levens gaf gisteren tijdens de begrotingsbehandeling aan, dat er geen geld is. De bewindsvrouw zei wel dat alle studenten hun gelden hebben ontvangen. Studenten in Servië zullen geen andere gelden ontvangen, maar ze hebben wel recht op de kosten die ze hebben gemaakt voor het vertrek.

VANDAAG