Meer Surinaamse boeken gewild voor leerlingen basisschool

Indra Hu en special guest I-Raisa Belfor actief bezig met leerlingen van OS Maretraite bij de kick-off van het project, waarbij verschillende lagere scholen voorzien zullen worden van Surinaamse boeken. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Verschillende lagere scholen zullen voorzien worden van Surinaamse boeken van de Stichting Rupsje Regenboog. De kick-off van dit project werd gisteren gedaan op O.S. Maretraite aan de Verlengde Wilhelminastraat. Het leesbevorderingsproject is bedoeld om meer Surinaamse boeken in de bibliotheken te krijgen van de scholen. Om dit te kunnen doen is de Stichting Rupsje Regenboog een samenwerking aangegaan met KFC Suriname.

Indra Hu, onder wie de stichting valt, zegt dat Suriname meer moet gaan lezen en er meer voorgelezen moet worden. In het verlengde daarvan heeft ze gemerkt dat er weinig Surinaamse boeken te vinden zijn in de bibliotheken van de diverse scholen. Er zijn volop boeken van buitenlandse schrijvers, omdat die vaak gedoneerd worden. Echter kunnen kinderen bij het lezen van deze boeken zich niet met de leefomgevingen in de boeken identificeren. Veel zaken zijn niet herkenbaar. Wanneer een kind kan beleven wat in een boek staat, gaat dat kind meer lezen, merkt Hu op.

Kracht van voorlezen
Volgens haar onderschat men de kracht van het voorlezen. Met lezen verrijkt de mens haar woordenschat. Lezen is nodig om te kunnen begrijpen wat in een boek of wat bij een som staat. Men moet zeker wel leesplezier hebben, dat de mens ertoe beweegt om iets te gaan lezen of naar iets te gaan luisteren.

Hu doet een beroep op ouders en verzorgers om te beginnen door voor te lezen. Tijdens het project worden er voorleessessies gedaan met de kinderen, waarna enkele boeken worden gedoneerd. KFC is ingekomen door de boeken op te kopen om die vervolgens te doneren.

Dorothy Jiawan, leerkracht van het zesde leerjaar van de O.S. Maretraite, juicht dit project toe en beaamt dat het bibliotheek weinig Surinaamse schoolboeken heeft. De bibliotheek is afhankelijk van boeken die gedoneerd zijn. Ze merkt ook dat de kinderen zich minder kunnen inleven in de buitenlandse boeken, omdat ze bijvoorbeeld geen sneeuw kennen noch zaken als herfst, winter en lente.

Rol ministerie
Jiawan is ingenomen met de geste vanuit de stichting in samenwerking met KFC. Scholen hebben zelf geen geld om Surinaamse boeken te kopen. Wanneer ze wel fundraisen, dan is het meer bedoeld om andere zaken aan te pakken. Met de geringste regen is de school onder water en wanneer de school wat geld bij mekaar heeft, dan kiest die er liever voor om een kuub zand te kopen in plaats van een boek.

De leerkracht merkt op dat het lezen slecht gaat, vooral na de pandemie. Ook houden de kinderen niet van lezen. Ze weet niet in welke mate het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een rol kan vervullen hierin om de scholen te voorzien van Surinaamse boeken. Er kan gedacht worden aan het weer introduceren van projecten als het Kinderboekenfestival waar het accent wordt gelegd op het lezen en de taal.

Hu werd vergezeld door special guest I-Raisa Belfor, die recent gekroond werd tot Miss Tropical Beauties Suriname 2022.

VANDAAG