Bee: “Er moet geen ambassade komen in Jeruzalem”

Assembleevoorzitter Marinus Bee. Foto: DNA
Print Friendly, PDF & Email

Diverse leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben de regering vandaag duidelijkheid gevraagd over het voornemen van de regering om een ambassade te openen in Jeruzalem. Daarbij heeft assembleevoorzitter Marinus Bee expliciet aangegeven, dat het parlement geen ambassade wil in Jeruzalem.

“We weten hoe gevoelig het is om een ambassade te openen in Jeruzalem. We willen dat niet, want we weten wat de consequenties kunnen zijn voor het land. Er moet geen ambassade komen in Jeruzalem. We gaan ons niet in die positie plaatsen”, sprak Bee ferm. Hij benadrukte en dat het een duidelijke opdracht is vanuit DNA aan de regering.

Assembleelid Barkat Mohab-Ali (VHP) zei aan het begin van de vergadering dat nationale en internationale media met verbazing hebben gereageerd op het voornemen van de regering. “Vele burgers appen en bellen met vragen hierover. De moslimgemeenschap in het bijzonder is in shock”, zei Mohab-Ali.

Hij gaf aan dat slechts vier landen een ambassade hebben in Jeruzalem, omdat het gevoelig ligt. De rest van de landen hebben een ambassade in Tel Aviv en doen van daaruit zaken met Israël. Mohab-Ali wilde weten als Suriname werkelijk een ambassade wilde in Jeruzalem of als de minister verkeerd is begrepen. “Afhankelijk van het antwoord van de regering zal ik besluiten of ik nog deel zal uitmaken van deze fractie of een andere. Voor mij is een ambassade van Suriname in Jeruzalem onkan”, stelde het assembleelid.

“Wanneer je een ambassade gaat openen in Jeruzalem moet je duidelijk aangeven waarom, omdat dat enorme consequenties gaat hebben voor ons land. Wij roepen de regering op om niet ondoordacht besluiten te nemen”, sprak Rusland. Hij riep het parlement ook op een bijdrage te leveren zodat Suriname niet op het verkeerde spoor komt voor wat betreft zijn buitenlands beleid.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat de regering een niet-residerende ambassadeur van Israël heeft benoemd, maar niet heeft goedgekeurd dat de ambassadeur post gaat vatten in Jeruzalem. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is op kennismakingsbezoek naar Jeruzalem en zal verslag uitbrengen als hij terug is.

“U moet weten dat de president verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid. Deze regering heeft respect voor alle religieuze organisaties en gaat niet voorbij aan gevoelens van organisaties”, liet Brunswijk weten. Er hoeft volgens hem geen twijfel te bestaan of de ambassadeur post zal vatten in Jeruzalem.

VANDAAG