Commissie bereidt zich voor op viering Saamaka Daka

Bestuursleden van de commissie viering Saamaka Daka hebben met de pers gesproken over de activiteiten die gehouden zullen worden in verband met de viering van deze dag op 19 september. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Humprey Jeroe, bestuurslid van de commissie viering Saamaka Daka, wil alle groepen binnen de Saramaccaanse gemeenschap op 19 september betrekken bij de viering van deze dag. De Saamaka stam bestaat uit christenen en niet-christenen. Er moet balans zijn in de participatie van beide groepen aan de activiteiten. Het is belangrijk dat mensen dat weten, want dat was in het verleden onderbelicht, zegt Jeroe.

Er is een werkgroep die christelijke activiteiten organiseert zoals de Saamaka Gafa Gadu Neti en een werkgroep die culturele activiteiten voor haar rekening neemt; dan wel niet-christelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld het banamba contest.

"Het gaat meer om de activisten die we vanaf nu willen ontplooien naar 19 september toe," merkt Jeroe op. De commissie zou eerder beginnen met de voorbereidingen, maar vanwege COVID-19 en andere omstandigheden waren een aantal dingen uitgesteld, geeft Jeroe aan.

Het is dit jaar 260 jaar dat de Saramaccaners vrede hebben gesloten met de koloniale overheid. "We willen de gemeenschap wakker schudden om ze bewust te maken over 19 september," merkt Jeroe op. Het is belangrijk dat men weet wie de Saamaka's zijn en we willen dat de gemeenschap ook kennis maakt met onze tradities onze dans, gerechten, kleding, voorwerpen en hoe de mensen het hebben beleefd. Het is verder belangrijk, dat de mensen weten dat de Saamaka's niet alleen bestaan uit christenen.

De eerste activiteit van de organisatie is op 1 juli en het thema is: 'Saamaka gafa Gadu neti.' Er is verder ook een activiteit gepland, die in augustus gehouden zal worden om samen met de christelijke denominaties die in het Saramaccaans gebied werken bijeen te komen, legt Jeroe uit.

Hij wil zich niet bezighouden met de verzoening onder de Saramaccaners. "Er zijn mensen die belast zijn daarmee en geroepen zijn daarvoor," laat Jeroe weten.

VANDAAG