“Manspasi. Verbonden geschiedenis van strijd in Suriname en Nederland”. Zo luidt het thema van de expositie die van eind maart tot eind april door het Nationaal Archief Suriname (NAS), de Organisatie voor Gemeenschapswerk (NAKS) en The Black Archives (TBA Nederland) wordt georganiseerd. De activiteit staat in het kader van de viering van 150 jaar afschaffing slavernij.
De tentoonstelling start vandaag bij het NAS aan de mr. Jagernath Lachmonstraat en duurt tot en met 28 april. Volgens de organisaties was er ook na de afschaffing van de slavernij nog lang sprake van verschillende vormen van ongelijkheid, racisme en uitbuiting.
De geschiedenis leert echter, dat waar er sprake was van ongelijkheid en onderdrukking er ook altijd verzet en emancipatiestrijd is geweest. Het NAS, NAKS en TBA hebben unieke en bijzondere documenten en archiefstukken die een onderbelichte geschiedenis van de emancipatiestrijd in Suriname en Nederland laten zien.
Het toont aan dat er een sterke verbinding is geweest tussen de emancipatiebewegingen in Suriname en bewegingen in de diaspora in Nederland. De samenwerkende organisaties willen gezamenlijk een onderbelicht deel van de gedeelde geschiedenis zichtbaar maken middels de tentoonstelling. Het uitwisselen van kennis over de archieven en het beheer van archieven speelt hier een essentiële rol in.
De expo laat archieven zien rond de verbonden geschiedenis van strijd en emancipatie in beide landen. Op lang termijn beogen de organisaties een partnerschap aan te gaan op het gebied van kennisuitwisseling rondom de archieven.
TBA is een grassroots initiatief dat is ontstaan vanuit de behoefte aan kennis binnen de Surinaamse en zwarte gemeenschap in Nederland. Zij heeft veel inhoudelijke kennis op het gebied van Surinaamse en zwarte geschiedenis, kolonialisme, slavernij en dekolonisatiebewegingen alsook het ontwikkelen van project- en event management.
Het NAS is een professioneel instituut met kennis en expertise op het gebied van archiefbeheer. De archieven sluiten inhoudelijk goed op elkaar aan. Heel bijzonder is dat NAKS ook goed aansluit bij de samenwerking, omdat zij over kennis en expertise beschikt op het gebied van cultureel erfgoed van Afro-Surinamers.