VHP-fractieleider Asis Gajadien dringt erop aan dat de Wet op Openbaarheid van Bestuur nu in De Nationale Assemblee (DNA) wordt besproken en aangenomen. Hij motiveert deze oproep met verwijzing naar de talrijke schandalen die zich voordoen op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Gajadien is een fervent voorstander van deze wet en heeft als commissievoorzitter al drie vergaderingen georganiseerd.
Helaas heeft hij geen quorum kunnen bereiken vanwege de drukte rondom andere wetgeving die vóór het reces van het parlement moet worden behandeld. Vanaf oktober zal Gajadien opnieuw pleiten voor bespreking van deze wet in DNA.
Journalisten pleiten al geruime tijd voor de behandeling en goedkeuring van deze wet in DNA. Dit punt is herhaaldelijk besproken tijdens gesprekken tussen de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Ondanks talrijke gesprekken met de hoogste regeringsfunctionarissen over de cruciale betekenis van deze wet, is er tot op heden nog geen actie ondernomen door de regering.
Volgens Gajadien is het essentieel dat het ministerie van GBB alle relevante informatie deelt met de gemeenschap met betrekking tot haar grondenrechten en het beleid van het ministerie. Afgelopen vrijdag heeft de president laten doorschemeren dat de samenleving niet voldoende wordt geïnformeerd over haar rechten met betrekking tot grondhuur en erfpacht. Het gebrek aan bewustzijn in de samenleving heeft geleid tot aanzienlijke gevallen van grondroof waarbij de slachtoffers zich vaak niet bewust zijn van de situatie.
Intussen is er een bericht gedeeld via een app waarin benadeelde personen worden opgeroepen om zich te registreren bij het Kabinet van de President. Sieuw Ramsukul, coördinator Grondzaken bij het Kabinet van de President, fungeert als contactpersoon.
Personen kunnen contact opnemen met deze afdeling via WhatsApp op het nummer: +597 8999511. Deze personen worden verzocht om hun volledige naam en de benodigde documenten mee te sturen, waaronder een LAD-strookje, een verzoekschrift en een perceelkaart.