Het Kabinet van de President heeft het startschot gegeven voor een ambitieus gemeenschapsproject gericht op armoedebestrijding. In het district Wanica is het pilotproject: ‘Agricultuur training met nieuw hydraulisch systeem voor minimaal 100 vrouwen’ van start gegaan.
Het project, uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Bron van Herstel (BrovaH), heeft als doel vrouwen landelijk te trainen in op maat gemaakte microbiologische landbouw, met de nadruk op het gebruik van drip systemen en verhoogde bedden. De officiële aftrap van de training vond vandaag plaats. De nieuwe kantoorruimte van de stichting BrovaH is ook vandaag in gebruik genomen.
Districtscommissaris (dc) Bholanath Narain van Wanica-Noordwest en parlementariër Henk Aviankoi hebben hun steun uitgesproken voor dit initiatief. De dc benadrukte het belang voor de deelnemers om zelfvoorzienend te worden door te leren hoe ze gewassen moeten verbouwen.
Hoewel Suriname beschikt over vruchtbare grond, wordt deze volgens hem niet volledig benut. Narain sprak de hoop uit dat de vrouwen de gelegenheid aangrijpen om te leren en zo beter in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Rebekka Brown, voorzitter van Stichting Bron van Herstel, legt uit dat het project vier hoofddoelen heeft: armoedebestrijding, zelfredzaamheid, situationele biologische landbouwteelt op microschaal, en het aanmoedigen, stimuleren en empoweren van agro-microondernemerschap onder vrouwen. Hoewel de training drie dagen duurt, wordt er een natraject van ongeveer drie maanden ingevoerd, van het planten tot de eerste oogst. Brown benadrukt dat de vrouwen voldoende kennis zullen opdoen om zelfstandig te kunnen planten voor eigen gebruik en eventueel zelfs hun activiteiten kunnen uitbreiden na de eerste oogst.
Het pilotproject, gefinancierd door het Kabinet van de President, is gestart in het district Wanica, maar het plan is om ook in andere districten trainingen te verzorgen. De Stichting Bron van Herstel, opgericht in mei 2012, heeft als doel om Surinaamse burgers met sociaal-maatschappelijke problemen te ondersteunen bij (weder)opbouw, herstel en/of resocialisatie door passende oplossingen aan te bieden.
In 2022 heeft de stichting een driedaagse ‘Train de Trainers’ landbouwtraining ontvangen van ervaren landbouwtrainers uit het buitenland, gericht op kennisoverdracht en armoedebestrijding in Suriname.
Brown benadrukt dat het doel van dit project is om zoveel mogelijk vrouwen te trainen en mobiliseren, zodat zij in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Het streven is ook dat zij door middel van dit project kunnen gaan ondernemen op kleine schaal.