Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een succesvolle kinderhartmissie in Suriname afgerond, waarbij negen kinderen met aangeboren hartafwijkingen werden geopereerd. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak zijn waardering uit voor de inzet van het medisch team, dat in samenwerking met Surinaamse zorgprofessionals hoogwaardige zorg heeft geleverd.
Voorafgaand aan de missie werkte het team van het UMCG samen met de Surinaamse arts Dr. Juliana om een selectie van patiënten te maken. Dankzij een intensieve voorbereiding van bijna een jaar konden in een korte periode van zes dagen negen complexe operaties worden uitgevoerd, met in sommige gevallen zelfs twee operaties op één dag. De gehele missie, inclusief nazorg, werd binnen tien dagen afgerond.
Anesthesioloog Hubert Mungroop benadrukte het belang van zorgvuldige voorbereiding om dezelfde kwaliteit te bieden als in Groningen. “Er komt ontzettend veel kijken bij de voorbereiding”, aldus Mungroop. Onder de geopereerde kinderen bevonden zich ook twee baby’s van acht maanden oud, de jongste patiënten van deze ronde.
Kinderhartchirurg Ryan Accord toonde zich onder de indruk van de nieuwe operatiekamers in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “De verbeterde faciliteiten maakten het werk dit jaar prettiger en efficiënter dan twee jaar geleden,” zei Accord.
Hij hoopt volgend jaar terug te keren voor een vierde missie, wat essentieel is voor de continuïteit van zorg voor zijn jonge patiënten. “Regelmaat in deze missies is cruciaal. Als een patiënt baat heeft bij uitstel van een operatie, kunnen we dat verantwoord doen, omdat we weten dat we terugkomen.”
Eerder dit jaar heeft het ministerie van Volksgezondheid extra budgetten vrijgemaakt om kinderhartinterventies en -missies mogelijk te maken. Minister Ramadhin gaf aan dat er in de jaarlijkse begroting van het ministerie middelen zullen worden vrijgemaakt om deze missies structureel te continueren.