De Nationale Anti-drugs Raad (NAR), onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, organiseerde gisteren een workshop om input te verzamelen voor het nieuwe Nationaal Drugs Master Plan (NDMP). De bijeenkomst, gehouden in het Lallarookhgebouw, bracht een breed scala aan belanghebbenden samen om ideeën, kennis en visies te delen voor de aanpak van de drugsproblematiek in Suriname.
Het NDMP wordt elke vijf jaar herzien en dient als leidraad voor de bestrijding van zowel drugscriminaliteit als -misbruik. Het herziene plan moet voldoen aan internationale standaarden, waaronder die van de Inter-Amerikaanse Drugscommissie, en zal naar verwachting eind dit jaar gereed zijn.
In zijn openingstoespraak benadrukte president Chan Santokhi dat de drugsproblematiek integraal en multidisciplinair moet worden aangepakt. “Drugs is niet alleen een strafrechtelijk probleem, maar ook een gezondheidskwestie. We moeten ons richten op het verminderen van gebruik, het bieden van hulp aan verslaafden en het bewustmaken van de gemeenschap,” aldus de president. Hij pleitte voor een centrale aansturing van de aanpak en benadrukte samenwerking als cruciaal element.
Volgens NAR-directeur operationele diensten Bieswadath Somai hebben drugscriminaliteit en -misbruik een verwoestende impact op de samenleving. “Het probleem vormt een bedreiging voor het welzijn en belemmert de sociaaleconomische ontwikkeling van de natie,” stelde hij. Het beleid moet niet alleen gericht zijn op bestrijding, maar ook op preventie, zoals voorlichting aan jongeren en andere risicogroepen.
De workshop onderstreepte dat het NDMP verder moet worden vertaald naar nationale actieplannen, met specifieke strategieën en middelen. Dit is noodzakelijk, aangezien de drugsproblematiek alle lagen van de samenleving raakt.