‘VS wil Huawei nog 90 dagen laten handelen met Amerikaanse bedrijven’

Huawei. Foto: AFP

De Verenigde Staten willen telecomfabrikant Huawei nog negentig dagen uitstel geven voor de handelslicentie met het land die maandag afloopt, vertellen twee ingewijden aan Reuters.

Het gaat om de tijdelijke handelslicentie die het Chinese bedrijf nu heeft nadat de Amerikaans overheid Huawei eerder dit jaar sancties oplegde. De licentie zou 19 augustus aflopen, maar volgens ingewijden zijn de VS en Huawei in gesprek om de tijdelijk licentie te verlengen.

Dit weekend zouden de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping overleg hebben om de handel tussen Huawei en de VS te bespreken. Zowel Huawei als de VS wilde tegenover Reuters niet reageren op de geruchten.

Het handelsverbod is ingesteld omdat de VS Huawei verdenkt van spionage voor de Chinese overheid. Hoewel dit niet bewezen is, heeft de regering-Trump alsnog besloten om Huawei een handelsverbod op te leggen. Huawei heeft dit altijd ontkend.

Door de handelslicentie kon Huawei nog beperkt handelen met een select aantal bedrijven, zoals Google. Door het handelsverbod kan Huawei in de toekomst mogelijk geen Android meer leveren en ondersteunen voor nieuwe smartphones.

Huawei is druk bezig om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen dat het besturingssysteem van Google kan vervangen als ze dit niet meer mogen afnemen bij het Amerikaanse bedrijf.

NU.nl/Reuters

VANDAAG