Internetbrowsers Firefox, Chrome en Safari stoppen surveillance Kazachstan

Internetbrowser Firefox
Print Friendly, PDF & Email

Mozilla, Google en Apple, de makers van internetbrowsers Firefox, Chrome en Safari, hebben woensdag stappen gezet om het in de gaten houden van de Kazachstaanse bevolking door de overheid te stoppen. In Kazachstan werden burgers onlangs opgeroepen op hun apparaten een certificaat te installeren waarmee de overheid het internetverkeer kan onderscheppen.

De drie bedrijven, die met hun internetbrowsers wereldwijd het grootste gedeelte van de markt in handen hebben, maken woensdag bekend maatregelen te nemen om de werking van het betreffende certificaat tegen te gaan.

Kazachstan begon in juli met het onderscheppen van internetverkeer van gebruikers die het betreffende certificaat hadden geïnstalleerd. Volgens het onderzoekscollectief Censored Planet werd onder meer het verkeer van verschillende Google-diensten en de sociale media Facebook, Instagram, Twitter, VK en YouTube onderschept.

De onderzoekers benadrukten in juli dat het verkeer slechts in "een fractie van het land" onderschept werd. Ook moesten Kazachstanen het certificaat handmatig installeren voordat de overheid het verkeer zou kunnen analyseren.

Begin augustus maakte Kazachstan bekend de uitrol van het systeem te stoppen. Het project werd door de autoriteiten omschreven als een test met als doel Kazachstaanse internetgebruikers te beschermen tegen "aanvallen van hackers, online fraude en andere cyberdreigingen".

Kazachstan blokkeert regelmatig kort de toegang tot websites die worden gebruikt om de regering te bekritiseren, waaronder Facebook en YouTube.

NU.nl/Reuters

VANDAAG