Facebook luisterde mee met Europeanen bij uitschrijven audiofragmenten

Facebook. Foto: AFP

Facebook verzamelde audiofragmenten van 48 Europeanen, zonder dat zij daar weet van hadden. Dat schrijft Politico op basis van gegevens van Facebook.

In augustus bleek dat Facebook medewerkers van buitenaf had ingehuurd om mee te luisteren met audio van gebruikers. Werknemers moesten controleren of de kunstmatige intelligentie van Facebook geanonimiseerde berichten op de juiste manier verwerkte.

Facebook zei recent dat daarbij geen audio van Europeanen was beluisterd, maar komt daar nu op terug. Van 48 Europese gebruikers uit veertien landen is audio getranscribeerd. Het is niet bekend of daarbij ook Nederlanders zaten.

Het gaat om mensen die in gesprek waren met Amerikaanse gebruikers, van wie audiofragmenten voor het Facebook-project werden uitgeschreven. Facebook heeft niet op de berichtgeving van Politico gereageerd.

Onderzoek naar meeluisteren
De privacy-autoriteit van het Duitse Hamburg is een onderzoek gestart rondom het meeluisteren en uitschrijven van audiofragmenten van gebruikers. De toekomst moet uitwijzen of Facebook de Europese privacywet heeft overtreden, wat kan leiden tot een hoge boete.

Naast Facebook luisterden ook Google, Apple en Amazon mee met gebruikers om kunstmatige intelligentie te verbeteren. Google, Apple en Facebook zijn daar tijdelijk mee gestopt. Waarschijnlijk komt de functie weer terug als in de voorwaarden duidelijker staat dat kan worden meegeluisterd bij spraakopdrachten. Amazon is niet helemaal gestopt, maar gebruikers kunnen aangeven niet mee te willen werken.

NU.nl

VANDAAG