Google verwijdert malafide adblockers uit appwinkel webbrowser Chrome

Google. Foto: AFP

Google heeft twee malafide adblockers verwijderd uit de Chrome Web Store, de appwinkel van de gelijknamige webbrowser. Naast het blokkeren van advertenties maakten de twee apps zich onder meer schuldig aan zogenoemde affiliatiefraude, meldt AdGuard vandaag.

De applicaties plaatsten zonder medeweten van gebruikers cookies op computers. Deze cookies waren gekoppeld aan bepaalde online winkels. Als de gebruiker op die website een aankoop deed, kreeg de maker van de malafide app daarvoor een commissie.

Bovendien probeerden de ontwikkelaars achter de twee apps gebruikers te misleiden door de namen van populaire andere adblockers te gebruiken. Gebruikers konden zo denken dat ze de legitieme adblockers AdBlock en uBlock downloadden, maar installeerden in plaats daarvan de malafide versie.

Volgens AdGuard werden de twee malafide apps wekelijks door 1,6 miljoen mensen gebruikt, maar het is onduidelijk hoeveel de ontwikkelaars aan de fraude verdiend hebben.

NU.nl

VANDAAG