Microsoft gaat clouddiensten voor Pentagon verrichten en haalt miljarden binnen

President Trump om de tafel met Microsoft-baas Satya Nadella en Amazon-directeur Jeff Bezos. Foto: AP

Microsoft heeft zaterdag het zogeheten JEDI-contract van het Pentagon, ter waarde van 10 miljard dollar binnengesleept. Het softwarebedrijf gaat tot tenminste 2029 cloud-computerdiensten verrichten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, schrijven meerdere Amerikaanse media.

Lang werd verwacht dat Amazon het miljardencontract in de wacht zou slepen, vanwege de overeenkomst die het eerder sloot met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Bloomberg schrijft dat Microsoft echter de voorkeur geniet van de Amerikaanse president Donald Trump, die overhoop ligt met Amazon-topman Jeff Bezos.

De zakenman is ook eigenaar van The Washington Post. Volgens Trump behandelt de Amerikaanse krant hem “oneerlijk”.

Een woordvoerder van Amazon laat aan het persbureau weten dat het bedrijf “vol verbazing” het nieuws heeft waargenomen, omdat het “de duidelijke leider is in cloud-computerdiensten”. Een bron meldt aan Bloomberg dat het bedrijf juridische stappen onderzoekt tegen het besluit.

Met de deal wordt verwacht dat het Pentagon grote stappen gaat zetten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook moet de cloud grote hoeveelheden geheime data beveiligen en informatie snel kunnen verspreiden onder militair personeel.

NU.nl

VANDAAG