Apple wil vrijstelling van importheffingen op iMacs en iPhone-onderdelen

Apple-toestellen. Foto: EPA

Apple heeft aan de Amerikaanse regering om vrijstelling gevraagd van importheffingen op elf producten die in China worden gemaakt, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel. Het gaat om iMacs, Apple Watches, maar ook onderdelen voor iPhones.

Het Amerikaanse techbedrijf vraagt om vrijstelling van importheffingen van 15 procent die per september zijn ingegaan. De importheffingen maken onderdeel uit van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Door de Amerikaanse heffingen is het duurder geworden om de producten en onderdelen uit China te importeren.

Apple beargumenteert dat de producten en onderdelen niet van strategische waarde zijn, of te maken hebben met Made in China 2025, een programma waarmee Peking wil laten zien dat China toonaangevend kan zijn op techgebied. Hierdoor zouden de heffingen dus niet voor het techbedrijf moeten gelden, aldus Apple.

Het is niet de eerste keer dat de techgigant om vrijstelling van heffingen vraagt. Ook bij een eerdere ronde Amerikaanse importheffingen op producten uit China vroeg Apple om een uitzonderingspositie. Toen lukte het om een handjevol onderdelen voor de Mac Pro vrij te stellen van importheffingen van 25 procent.

NU.nl

VANDAAG