Actiegroep klaagt Trump aan voor blokkeren Twitter-gebruikers

President Trump. Foto: AFP

Een aan de Columbia University verbonden actiegroep is vrijdag een rechtszaak gestart tegen de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij een groep gebruikers blijft blokkeren, terwijl een rechter eerder heeft geoordeeld dat hij dit niet meer mag doen.

In 2018 stapte een andere groep Twitter-gebruikers naar de rechter om dezelfde reden. Een federaal hof oordeelde toen dat het account @realDonaldTrump geen accounts mag blokkeren.

“Het blokkeren van gebruikers heeft als gevolg dat gebruikers niet meer direct de interactie kunnen aangaan met de tweets van de president”, stond in het oordeel. “Op die manier wordt de vrijheid van meningsuiting daadwerkelijk, hoewel bescheiden, ingeperkt. Meer is er niet nodig om de grondwet te schenden.”

Na dit oordeel heeft de president veel accounts gedeblokkeerd. Maar de Twitter-gebruikers waarvoor de actiegroep nu de zaak start zijn nog steeds door de president geblokkeerd. Het gaat om gebruikers die niet kunnen specificeren welke tweet de president ertoe heeft aangezet hen te blokkeren, en om gebruikers die geblokkeerd werden voordat de president aantrad.

“Er zou geen nieuwe rechtszaak nodig moeten zijn om de president ertoe te brengen de rechtsstaat te respecteren en mensen niet langer te blokkeren omdat het hem niet bevalt wat ze posten”, aldus Katie Fallow, advocaat bij de actiegroep.

Het Witte Huis en Twitter hebben nog niet op de rechtszaak gereageerd.

NU.nl/Reuters

VANDAAG