Trump-aanhang zoekt heil bij Twitter-alternatief Parler

Foto: Anadolu Agency

Socialmediaplatform Parler zag het aantal gebruikers de afgelopen dagen toestromen. De app, die zichzelf profileert als het conservatieve alternatief voor Facebook en Twitter, voerde maandag de ranglijsten van Apple en Android aan van meest gedownloade apps in de Verenigde Staten.

Op Twitter roepen aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump andere gebruikers op om naar Parler over te stappen. Twitter trad in aanloop naar de presidentsverkiezingen harder op dan voorheen als Trump de huisregels van het platform overtrad.

Veel berichten op Trumps account werden en worden nu voorzien van een informerend label of zelfs helemaal verborgen achter een waarschuwing als het bericht misleidende informatie bevat. Censuur, vinden zijn aanhangers, die met open armen worden ontvangen op Parler.

Hoeveel gebruikers het conservatieve platform nu precies heeft is niet bekend, maar volgens Amerikaanse media lag het aantal afgelopen zomer op zo’n 2,4 miljoen. Op Twitter loggen dagelijks ongeveer 145 miljoen mensen in.

Druk op Twitter en Facebook was hoog
Parler zou nu snel groeien, volgens een bericht dat ceo John Matze zondag op de site plaatste. “We hadden gerekend op een miljoen mensen… maar twee miljoen? Jullie zijn gek.” Een gebruiker die Twitter nog wel heeft en Parler vooralsnog niet, is Donald Trump zelf. Invloedrijke aanhangers als Fox News-presentator Sean Hannity en de Republikeinse senator Ted Cruz zijn wel op Parler actief, met respectievelijk 2,2 miljoen en 2,7 miljoen volgers.

Voorafgaand aan de verkiezingen lag er veel druk op de grote sociale mediabedrijven, waaronder ook YouTube en Instagram, om een herhaling van 2016 te voorkomen. Toen werden de platforms overspoeld door nepberichten en misinformatie, deels van Russische trollen die op die manier probeerden Trump aan een overwinning te helpen. Daar werd toen nauwelijks tegen opgetreden.

Sinds de dag van de verkiezingen, heeft Twitter 37 procent van de tweets van Trump voorzien van een waarschuwingslabel. Trump beweert daarin onder meer dat er grootschalige stembusfraude plaatsvond, zonder daarvoor bewijs te leveren. Facebook haalde de groep Steal the Vote van het platform. In die groep, die in een dag al meer dan 365.000 leden had verzameld, gingen leugens over stembusfraude rond.

Dit keer hebben de bedrijven duidelijk meer verantwoordelijkheid genomen, vindt Stefan Kulk, universitair docent technologie en recht aan de Universiteit Utrecht. Het is volgens hem echter te vroeg om te zeggen of de acties van de bedrijven ook effect hebben gehad. “Waar het uiteindelijk om gaat: helpt het? Krijgt zo’n tweet van Trump als deze een label krijgt ook minder interacties? Daar kunnen we toch nog weinig over zeggen.”

Dat de platforms desinformatie dit keer beter in de hand hadden, vindt hij ook geen reden om het wat rustiger aan te doen met regulering ervan, iets waar onder meer de Europese Commissie aan werkt.

Kulk beziet de ontwikkelingen rond Parler met argusogen. “Nu zit iedereen in het politieke spectrum op platforms als Twitter en Facebook. Daar word je nog enigszins geconfronteerd met andersdenkenden. Als dadelijk vooral Republikeinen op Parler zitten, is dat slecht voor het publieke debat. Het polariseert dan nog meer. Dat is een enge ontwikkeling”, zegt Kulk.

FD

VANDAAG