‘Telefoons bij Al Jazeera gehackt met software Israëlisch spionagebedrijf’

Foto: 123rf

Vermoedelijk zijn 36 telefoons van journalisten van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera gehackt via software van het Israëlische spionagebedrijf NSO Group, schrijft het Canadese onderzoeksplatform CitizenLab in een zondag verschenen rapport.

NSO Group zou een kwetsbaarheid in iMessage aanbieden waarmee is in te breken op de telefoons. Met deze zeroclickkwetsbaarheid in versies van iOS tot en met 13.5.1 kon onzichtbaar malware geïnstalleerd worden. “We geloven niet dat deze kwetsbaarheid nog werkt bij iOS 14”, schrijft CitizenLab.

CitizenLab denkt dat in ieder geval Saoedi-Arabië en de Verenigde Emiraten misbruik van de hacksoftware hebben gemaakt om mee te luisteren. Ook vermoedt de organisatie dat nog veel meer telefoons op deze manier zijn gehackt.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte kwamen in de afgelopen jaren vaker in conflict met Qatar. Het land zou de Moslimbroederschap steunen.

De verslaggeving van Al Jazeera kreeg daarbij regelmatig kritiek vanuit deze landen. Het ging onder meer om kritiek op de mogelijke banden met de Moslimbroederschap en de manier waarop de zender nieuws over regionale protestbewegingen brengt.

NU.nl

VANDAAG