Trump voorgoed van Twitter geweerd wegens aanzetten tot geweld

President Donald Trump. Foto: AP

Twitter heeft Donald Trump voorgoed van het sociale medium verbannen. De tweets van de Amerikaanse president zetten volgens een woordvoerder van Twitter aan tot geweld.

Woensdag werd Trump al 12 uur verbannen van zijn meest geliefde sociale medium omdat hij in zijn tweets niet genoeg afstand nam van de gewelddadige meute die het Amerikaanse Congres binnenviel. Dat werd door Twitter gezien als een schending van de voorwaarden en Trump werd pas weer toegelaten toen hij die tweets verwijderd had.

Twee nieuwe tweets brachten @realDonaldTrump de afgelopen dag opnieuw in de problemen. In de ene zei hij dat hij niet naar de inauguratie zou komen, in de andere roemde hij zijn aanhangers. De combinatie van die berichten ging Twitter te ver, zeker in het licht van de eerdere ongeregeldheden.

Amerikaanse Patriotten
“De 75.000.000 fantastische Amerikaanse Patriotten die op mij hebben gestemd, America First en Make America Great Again, zullen een enorme stem houden tot ver in de toekomst”, twitterde Trump. “Ze zullen niet worden geminacht of onheus behandeld, op welke manier dan ook!!!”

Zijn afwezigheid bij de inauguratie bewijst volgens Twitter dat Trump helemaal niet van plan is mee te werken aan een soepele overgang naar de nieuwe regering, zoals hij beloofde. Bovendien zou dat aanhangers het signaal kunnen geven dat de ceremonie een doelwit is, omdat Trump er toch niet is.

“Hij blijft de mensen die denken dat hij de verkiezing heeft gewonnen steunen, versterken en beschermen”, concludeert Twitter. “Dat hij sommige aanhangers omschrijft als Amerikaanse Patriotten wordt gezien als steun voor de gewelddadigheden in het Capitool.”

Twitter benadrukt dat de boodschappen van Trump op Twitter en daarbuiten ook door anderen gezien worden als steun voor de menigte die het Congresgebouw binnendrong. Zo zou er al worden opgeroepen 17 januari opnieuw het Capitool en andere regeringsgebouwen over te nemen.

Publiek figuur
Lange tijd had Twitter president Trump meer armslag gegeven dan gewone burgers, omdat zijn mening als invloedrijk publiek figuur belangrijk was voor het publieke debat. “Maar we wijzen er ook al jarenlang op dat ook deze accounts niet volledig boven de regels staan en Twitter niet mogen gebruiken voor bijvoorbeeld opruiing.”

Eerder op de dag verwijderde Twitter ook al de accounts van Trumps voormalige veiligheidsadviseur Flynn en zijn advocaat Sidney Powell. Dat maakte onderdeel uit van een campagne tegen de samenzweringstheorie QAnon. Ook andere accounts die misinformatie daarover delen kunnen voorgoed verwijderd worden.

NOS

VANDAAG