China wil macht internetbedrijven beperken via toegang tot elkaars content

ByteDance. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De Chinese overheid overweegt Chinese socialemediabedrijven, zoals Tencent Holdings en ByteDance, te dwingen toegang te geven tot elkaars content. Ook zouden ze links naar elkaars rivaliserende diensten moeten toestaan, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

De WeChat-app van Tencent zou dan miljoenen openbare artikelen inzichtelijk moeten maken voor zoekmachine Baidu. Daarnaast zouden de Chinese autoriteiten overwegen om de korte video's op Douyin van ByteDance op te nemen in zoekmachines. Douyin is een Chinese app die vergelijkbaar is met TikTok.

Als de Chinese overheid dit doorzet, betreft het een ongekende maatregel die WeChat en Douyin dwingt om hun inhoud te laten weergeven in zoekmachines. Daardoor kunnen de internetbedrijven advertentie-inkomsten verliezen aan zoekmachines zoals Baidu.

De maatregel is een poging van de Chinese overheid om de macht van grote internetbedrijven te beperken en om illegale activiteiten op internet terug te dringen.

Overigens lijkt de maatregel sterk op het voornemen van Amerikaanse autoriteiten om Facebook te dwingen publieke berichten op WhatsApp beschikbaar te stellen aan zoekmachine Google, als WhatsApp openbaar gerichte accounts zou ondersteunen.

NU.nl

VANDAAG