Facebook verwijdert bizar bericht Bolsonaro over gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk

President Jair Bolsonaro. Foto: AP
Print Friendly, PDF & Email

Facebook en Instagram hebben zondag een video van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd waarin hij zei dat Britten die twee keer zijn gevaccineerd sneller aids krijgen dan verwacht. Facebook zei tegen persbureau AP dat bewering botst met de richtlijnen over de coronaberichtgeving. "Beweringen waarin gezegd wordt dat coronavaccins dodelijk zijn of ernstige gezondheidsschade veroorzaken zijn niet toegestaan."

Het bedrijf ging niet in op de vraag waarom de video drie dagen online stond, voordat hij werd weggehaald.

Baardgroei
Bolsonaro, die vorig jaar zelf besmet raakte, zaaide eerder twijfel over de werking van vaccins. Zo waarschuwde hij dat mensen die het Pfizer-vaccin hadden gekregen, niet wettelijk beschermd zijn als ze bijwerkingen krijgen, zoals baardgroei bij vrouwen.

Vandaag verweerde hij zich tegen de beschuldiging dat hij met zijn opmerking over de kans op aids bij gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk nepnieuws had verspreid. Hij zei dat hij zich op een artikel had gebaseerd dat eerder deze maand in Brazilië verscheen.

De Braziliaanse president heeft 14,6 miljoen volgers op Facebook en bijna 19 miljoen op Instagram. Het is niet de eerste keer dat deze sociale media een post van hem verwijderen. Vorig jaar gebeurde dat met zijn bewering dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine een goed geneesmiddel voor corona is.

NOS

VANDAAG