Rusland wil dat YouTube geblokkeerd kanaal van Russische tv-zender vrijgeeft

YouTube logo
Print Friendly, PDF & Email

De Russische media- en internettoezichthouder Roskomnadzor heeft vrijdag bij YouTube geëist dat een Duitstalig YouTube-kanaal van de Russische nieuwzender RT weer vrijgegeven wordt, meldt persbureau Reuters.

De toezichthouder wil een verklaring van YouTube waarom het kanaal is geblokkeerd. Roskomnadzor spreekt van censuur.

Donderdag werd bekend dat YouTube een nieuw Duitstalig kanaal van de nieuwsdienst RT (voorheen bekend als Russia Today) offline had gehaald. Het nieuwe Duitstalige kanaal RT auf Sendung ging vijf uur na de oprichting offline.

Volgens YouTube omzeilde RT met het nieuwe kanaal een in september opgelegde blokkade. Toen werden Duitse kanalen van RT opgeheven, omdat die de regels rond desinformatie over het coronavirus hadden geschonden. YouTube staat niet toe dat eigenaren van geblokkeerde accounts een nieuw kanaal starten.

Bij het ingrijpen van de videodienst in september dreigde Rusland nog om YouTube te blokkeren. Dat gebeurde niet.

In westerse landen wordt RT gezien als het propagandakanaal van het Kremlin. Het medium wordt beschuldigd van het verspreiden van complottheorieën en desinformatie ten behoeve van de Russische staat. Naast een Duitstalige versie heeft RT ook onder meer een Engelse, Franse, Spaanse en Arabische versie. Verschillende landen hebben de omroep verboden.

NU.nl

VANDAAG