Twitter alsnog akkoord met overname door Elon Musk, deal van 44 miljard dollar

Twitter en Elon Musk hebben alsnog een akkoord bereikt over een overname. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Twitter is akkoord met een overname door Elon Musk. Dat hebben de twee partijen bekendgemaakt, kort nadat de handel in de aandelen Twitter vanavond was stilgelegd. Met het sluiten van de overeenkomst is er sprake van een opmerkelijke draai. Waar het er eerst op leek dat het sociale netwerk niet overgenomen wilde worden door de miljardair, is in zeer korte tijd alsnog een deal rondgekomen.

Musk, onder meer bekend van Tesla, betaalt 54,20 dollar per aandeel. Daarmee komt de totale deal op een bedrag van 44 miljard dollar.

Beste weg vooruit
De voorzitter van de raad van commissarissen van Twitter, Bret Taylor, zegt dat Musks voorstel aan een zorgvuldig proces is onderworpen, "met een focus op waarden, zekerheid en financiering". Volgens Taylor is de overname de "beste weg vooruit voor de aandeelhouders van Twitter".

Musk zelf zegt dat hij Twitter "beter dan ooit wil maken" met nieuwe functies, door het algoritme openbaar te maken en zo het vertrouwen te verhogen, geautomatiseerde spam-accounts aan te pakken en door alle mensen op het platform te verifiëren. "Twitter heeft een enorm potentieel."

Slechts elf dagen geleden kondigde Musk aan dat hij Twitter wilde overnemen. In eerste instantie leek alles erop dat het bestuur dit niet zag zitten.

Twitter zette namelijk de zogeheten gifpil in. Dit is in feite een beschermingsconstructie die het voor een aandeelhouder heel moeilijk maakt om alle aandelen op te kopen (Musk had op dat moment 9 procent van de aandelen). Daarmee gaf Twitter het signaal af dat het bedrijf deze overname als ongewenst zag.

Nieuwe wending
Afgelopen donderdag kreeg de zaak een nieuwe wending, toen bleek dat Musk de financiering om Twitter over te nemen rond had. Hij krijgt geld van banken (leningen van in totaal 25,5 miljard dollar) en daarnaast stelt hij zelf 21 miljard dollar beschikbaar. Daardoor was Musk opeens een serieuze kandidaat voor het bestuur van Twitter.

Daarna ging het snel: er is gisteren de hele dag over gesproken, tot in de vroege uurtjes van vanochtend, meldden Amerikaanse media. Later op de dag gebeurde dat opnieuw en dat bleek voldoende: de raad van commissarissen staat volledig achter de deal.

Wat zal hebben meegespeeld in de 'draai' van het bestuur, is de druk die aandeelhouders hebben uitgeoefend. Die hebben volgens persbureau Reuters op onderhandelingen aangedrongen nadat duidelijk was geworden dat Musk de financiering rond had.

VANDAAG