Washington looft forse beloning uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers

Microsoft: Russische hackers roeren zich in campagnes Trump en Biden. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken looft een beloning tot 10 miljoen dollar uit voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Het zestal zou in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid.

De gijzelsoftware zorgde in 2017 voor grote computerproblemen bij Oekraïense bedrijven. Ook elders in de wereld, onder meer in de Rotterdamse Haven, ontregelde NotPetya digitale processen en infrastructuur.

In de VS werd de aangerichte schade voor onder meer ziekenhuizen en de farmaceutische industrie geschat op bijna 1 miljard dollar. In oktober 2020 stelde een federale Amerikaanse jury de hackers in staat van beschuldiging wegens een reeks van digitale misdrijven.

In maart 2022 werden opnieuw duizend computersystemen besmet
De verdachten hadden in maart 2022 opnieuw een cyberaanval voorbereid. Ze besmetten duizend computersystemen zodat die elk moment konden worden overgenomen. Dat werd voorkomen door de VS en Groot-Brittannië. Deze landen hadden al Voor de Russische invasie van Oekraïne gewaarschuwd voor deze digitale oorlogsvoering.

Washington heeft de namen van de gezochte staatshackers gepubliceerd. De zes mannen werken voor de GROe-eenheid 74455, onder kenners ook bekend als Sandworm, Voodoo Bear, Telebots en Iron Viking. Het ministerie wil te weten komen wie de hackers zijn, waar ze verblijven en met wie ze zoal samenwerken.

VANDAAG