NASA brengt zijn Space Launch System (SLS), de raket voor toekomstige maanmissies, weer naar het lanceerplatform. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil op 14 november een vierde poging doen om de raket te lanceren.
NASA probeert de raket al sinds eind augustus de ruimte in te krijgen. Drie eerdere pogingen mislukten door technische problemen. Daarnaast gooide orkaan Ian roet in het eten. Om schade aan de raket te voorkomen, bracht de ruimtevaartorganisatie de raket terug naar de hangar.
De raket is vrijdag weer uit de hangar gehaald en wordt naar het lanceerplatform ruim 6 kilometer verderop gebracht. Dat is een uitdagende onderneming, want alleen al het onderste deel van de raket weegt evenveel als 2.600 auto’s. De tocht duurt acht tot twaalf uur.
Op het lanceerplatform wordt de raket verder in elkaar gezet. Op het onderste deel van de raket, ook wel de draagraket genoemd, komt het ruimtevaartuig Orion te staan. Dat vaartuig kan vracht of bemanning vervoeren.
Inclusief het ruimtevaartuig is de raket ruim 111 meter hoog. Ter vergelijking: de raket steekt daarmee nog boven het restaurant in de Euromast in Rotterdam uit.
In de komende tien dagen voert NASA nog verschillende tests uit. Als er geen nieuwe problemen ontstaan, lanceert de ruimtevaartorganisatie de raket op 14 november.
We gaan weer naar de maan
De lancering is de eerste missie binnen het Artemis-programma, waarmee de NASA voor het eerst sinds 1972 weer mensen op de maan wil zetten. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die missie draagt de naam Artemis I.
Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt. Vervolgens draait het er een paar rondjes omheen, waarna het terug naar aarde komt. Met behulp van parachutes moet de vlucht eindigen in de Grote Oceaan.
De SLS is de krachtigste raket ooit en is speciaal ontwikkeld voor het maanprogramma Artemis. Helemaal boven in die draagraket zit Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is in Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.