De eerste ruimtemissie van Artemis I heeft indrukwekkende foto’s van het maanoppervlak opgeleverd. NASA publiceerde de beelden die werden geschoten door het Orion-ruimtevaartuig.
Het ruimteschip, dat vorige week werd gelanceerd, is maandag aangekomen bij de maan. Orion passeerde het hemellichaam op een hoogte van 130 kilometer.
Tijdens de scheervlucht maakte Orion een groot aantal scherpe zwart-witbeelden met zijn optische navigatiecamera. De foto’s tonen het gehavende maanoppervlak, vol met kraters door inslagen van ruimtestenen.
Met de navigatiecamera zijn op verschillende momenten en afstanden foto’s gemaakt van de aarde en de maan. Op die manier test NASA de effectiviteit van de navigatiecamera onder verschillende lichtomstandigheden. De resultaten worden gebruikt om de navigatie van toekomstige bemande ruimtemissies naar de maan makkelijker te maken.
Vrijdag wordt het Orion-ruimtevaartuig in een hoge baan rond de maan gebracht. Als alles goed gaat, blijft de capsule ongeveer een week in een baan om de maan. Op 11 december keert het ruimtevaartuig naar verwachting terug op aarde met een plons in de Stille Oceaan voor de kust van Californië.
Vanaf 2024 ook bemande ruimtereizen naar de maan
De ruimtemissie staat bekend onder de naam Artemis I. De missie is bedoeld om alle systemen te testen.
Bij de volgende Artemis-missies, die gepland staan vanaf 2024, worden ook bemande ruimtereizen naar de maan gemaakt. In 2025 moeten mensen voor het eerst sinds 1972 weer voet zetten op de maan.