Premier May weigert ontslag van minister die te laat kwam

Britse premier May. Foto: EPA

Premier May heeft het ontslag geweigerd van een van haar ministers, die opstapte toen hij te laat in het Hogerhuis arriveerde om vragen te beantwoorden. Een woordvoerder van May noemde het ontslag onnodig.

De Britse minister van Internationale Ontwikkeling lord Michael Bates verbaasde vriend en vijand door in een rechtstreeks uitgezonden debat zijn ontslag aan te bieden. Hij was te laat gekomen om een vraag van de oppositie te beantwoorden. De minister schaamde zich naar eigen zeggen diep voor zijn “onbeleefdheid” en trok vervolgens zijn verregaande conclusie.

Vermurwen
Hij beende de vergaderzaal uit, de lords in opperste verbazing achterlatend. Sommigen probeerden hem op andere gedachten te brengen, riepen “no, no,” maar Bates liet zich niet vermurwen. Ook de opmerking van Labour-leider barones Smith dat een excuus had volstaan maakte geen indruk op de bewindsman.

De woordvoerder van premier May roemde de strikte taakopvatting van minister Bates. “Het is typerend voor zijn manier van werken dat hij zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van het parlement zo serieus neemt.”

Steun uit alle geledingen
Hij voegde eraan toe: “Hij heeft steun gekregen vanuit alle geledingen van het Hogerhuis en we zijn blij dat hij besloten heeft zijn belangrijke taak op het ministerie van Internationale Ontwikkeling voort te zetten.”

Bates was in 2016 al eens tijdelijk gestopt als minister. Hij besloot toen een voettocht van 2000 kilometer door Zuid-Amerika te maken voor een goed doel. Hij haalde meer dan 250.000 pond op.

NOS

VANDAAG