DNA nog niet op een lijn over ontwerpwet ‘Arbeidskrachten door Intermediairs’

Het gebouw van De Nationale Assemblee aan het Onafhankelijkheidsplein. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De discussies in De Nationale Assemblee (DNA) over de ontwerpwet ‘Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs’, zijn nog in volle gang. De meningen over deze ontwerpwet zijn verdeeld.

In de wet is bijvoorbeeld opgenomen dat uitzendkrachten evenveel moeten verdienen als medewerkers die in vaste dienst zijn in het bedrijf waar de uitzendkracht ingezet zal worden. Verschillende assembleeleden hebben bij de behandeling van de wet hun visie daarop gegeven.

NDP-fractieleider André Misiekaba is van mening dat het er niet op moet gaan lijken dat dure krachten door goedkoper personeel worden vervangen. Misiekaba en zijn partijgenoot Amzad Abdoel zijn van mening dat uitzendkrachten evenveel moeten kunnen verdienen als mensen in vaste dienst bij de bedrijven waar ze te werk zijn gesteld.

Abdoel wil ook dat de werknemer inzage moet krijgen in het contract dat het uitzendbureau sluit met het bedrijf waar ze tewerkgesteld worden.

Silvana Afonsoewa (NDP) pleit ervoor dat uitzendkrachten en vaste medewerkers in bedrijven dezelfde rechten moeten hebben.

Patrick Kensenhuis (NDP) zei dat hij blij is met de behandeling van dit wetsontwerp. Het is onduidelijk wat de positie van uitzendkrachten en uitzendbureaus is. Ook de term ‘contractors’ is volgens Kensenhuis onduidelijk. Hij zei dat een uitzendbureau niet de positie van werkgevers zou moeten vervullen. Wat er op dit moment plaatsvindt, is dat uitzendbureaus uitzendkrachten afleveren, maar tegelijkertijd zijn ze ook werkgevers.

Volgens hem is er sprake van uitbuiting van uitzendkrachten. Het NDP-assembleelid Stephen Tsang is het hier niet mee eens. Hij vraagt zich af wat de overheid met deze wet wil. Meer mensen in vaste dienst krijgen of werkgelegenheid creëren. Hij is van mening dat uitzendbureaus hun bestaansrecht hebben bewezen. “We willen uitbuiting van de werknemer tegengaan, maar tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we de uitzendbureaus niet in problemen brengen met deze wet.”

Hij hield het parlement verder voor dat de private sector de belangrijkste werkgever is.

Tijdens de behandeling van dit wetsontwerp vrijdag, is de eerste ronde voor zowel het parlement als de regering afgerond. De derde ronde is naar alle waarschijnlijkheid volgende week.

Raoul Abisoina

VANDAAG