Curtis Hofwijks: we gaan geen vergunning aanvragen; laten ze ons maar blijven arresteren

Curtis Hofwijks staat de pers te woord na zijn vrijlating. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De leider van de protestbeweging “We zijn moe”, Curtis Hofwijks, zegt dat de protestmanifestatie verder zal worden voortgezet. Tijdens de actie van gisteren zijn Hofwijks, Wilgo Valies, Bryan Boerleider en een betoger gearresteerd door de Mobile Eenheid van de politie. Ze zijn na ruim acht uur weer vrijgelaten.

In gesprek met Suriname Herald zegt Hofwijks dat de politie zelf niet weet waarom ze zo een daad hebben gepleegd. “Pas na twee uur zijn ze met iets op ons afgekomen dat we de openbare orde hebben verstoord.” Dat klopt volgens Hofwijks niet. De groep is voorgeleid. Echter, er waren geen redenen om hen daar vast te houden.

De groep is niet van plan om een vergunning aan te vragen. De burgervader van Paramaribo-Noordoost, Mike Nerkust, heeft eerder aangegeven dat mensen te allen tijde hun protestmanifestatie kunnen houden, maar binnen de wettelijke bepalingen. Mensen moeten een vergunning aanvragen, indien ze straatprotesten willen houden. Dit is nodig om de zaak in goede banen te leiden, zegt Nerkust.

Hofwijks zegt dat wat Nerkust uitlegt, op niets slaat. Hij vraagt de districtscommissaris om in de geschiedenis te gaan kijken, wanneer er vergunningen zijn aangevraagd tijdens protestdemonstraties. Hofwijks: “Toen we pas waren begonnen, hadden ze allerlei dingen te zeggen. Anderen deden net als clowns en namen ons niet serieus. Nu ziet men dat het een serieuze zaak wordt en plotseling hebben we een vergunning nodig.”

De actieleider vraagt zich af waarom ze een vergunning moeten aanvragen bij degene tegen wie ze protesteren. “We protesteren ook tegen Nerkust, dan hoe ga ik bij hem om een vergunning aan te vragen,” vraagt Hofwijks zich af.

Op de vraag of ze niet bang zijn dat ze weer gearresteerd zullen worden, indien ze zonder vergunning de straat opgaan, zei Hofwijks dat de politie dat dan maar moet doen. Artikel 21 van de Grondwet is duidelijk, vindt Hofwijks. De groep is bezig met een vreedzame actie. Het artikel dat men wil gebruiken is van het politiehandvest. En het politiehandvest is ondergeschikt aan de grondwet en dat weten ze allemaal. “Ze doen er gewoon alles aan om de groep te gebruiken.”

De actieleider zegt dat de groep niet bezig is met een wandelmars of een street party. “We gaan geen vergunning aanvragen,” aldus Hofwijks.

Raoul Abisoina

VANDAAG