Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zal gebruikmaken van de expertise van België om de Early Childhood Development (ECD) te ontwikkelen. Robert Peneux, minister van MinOWC, geeft aan dat de Belgen reeds een curriculum ontwikkeld hebben op dit gebied.
ADVERTENTIE |
“Zij hebben ook de deskundigheid om onze leraren die pedagogisch getraind zijn, te transformeren om met de doelgroep van peuters om te gaan,” zegt Peneux.
Hij heeft gisteren een memorandum of understanding (MoU) getekend met de Belgische minister van Financiën en Externe Betrekkingen en Ontwikkelingssamenwerking, mede belast met Onderwijs, Guy Vanhengel. De onderwijsminister legt uit dat wanneer er gesproken wordt over peuters, het dan gaat om kinderen in de leeftijdsklasse van 2,5 tot 4 jaar. Hij benadrukt dat de ondersteuning vanuit de Belgische regering zeker nuttig zal zijn. Hij haalt ook aan dat partijen een langdurige samenwerking aangaan op basis van Nederlands als instructietaal, maar ook meertaligheid en integratie.
Er zullen op verschillende gebieden worden samengewerkt. Op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zal er gewerkt worden aan de institutionele versterking en de transformatie van het huidige IOL-systeem naar een bachelor-masterstructuur (bama-structuur). Met de Anton de Kom Universiteit van Suriname zal worden nagegaan hoe er uitwisselingsprogramma’s kunnen plaatsvinden tussen Adek en de Vrije universiteit van België. Het is ook de bedoeling om te komen tot professionalisering van de docenten binnen de universiteit tevens het stimuleren van Surinamers die een HPD-graad kunnen behalen. Peneux vindt ook dat het gestimuleerd moet worden dat Belgen de mogelijkheid krijgen om in Suriname onderzoek te doen en visa versa.
Vanhengel ziet graag een samenwerking op lange termijn. “Het onderwijs is de perfecte insteek om dat te doen. Het moet niet uitgesloten worden dat wij op andere terreinen met elkaar in zee gaan,” zegt hij. Vooral op het gebied van cultuur.
Vishmohanie Thomas