Megavangst cocaïne in Suriname met België als bestemming

Luchtfoto van de Dr. Jules Sedney Haven van Paramaribo
Print Friendly, PDF & Email

Op de Dr. Jules Sedney Haven van Paramaribo hebben douaniers vrijdagavond meer dan duizend kilogram cocaïne ontdekt in een grote lading hout die zou worden verscheept naar de haven van Antwerpen, België.

De drugs zaten verstopt in veertig sporttassen, die waren verspreid over een vijftiental containers met houtblokken. Met een straatwaarde van meer dan 60 miljoen euro is het een van de grootste drugsvangsten ooit in Suriname. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden.

Cocaïne uit Suriname lijkt steeds vaker zijn weg te vinden naar België. Eind vorig jaar stuitten douanerechercheurs op Guadeloupe op 148 kilogram cocaïne in een container die onderweg was van Suriname naar België. De drugs zaten toen verstopt in een lading bananen van een zustermaatschappij van de Belgische fruitgigant Univeg.

In februari werd op de Dr. Jules Sedney Haven 978 kilogram cocaïne ontdekt in twee containers, waarvan eentje ook al de haven van Antwerpen als eindbestemming had.

De regering kondigde onlangs aan dat zij de controles in de haven van Paramaribo drastisch had verscherpt. Tot voorheen controleerde de douane op basis van steekproeven enkel de als 'verdacht' aangemerkte containers, sinds eind vorige maand worden alle containers die Suriname verlaten aan een volledige controle onderworpen. Dat gebeurt weliswaar handmatig, aangezien de enige containerscanner van de Dr. Jules Sedney Haven al jarenlang stuk is.

VANDAAG