Na een periode van uitgebreide discussies heeft De Nationale Assemblee (DNA) de Anticorruptiewet met algemene 40 stemmen aangenomen. Met een applaus van de parlementariёrs die hebben gestemd, is deze wet aangenomen. Het is een “no nonsense” en “zero tolerance” wet.
ADVERTENTIE |
Publieke functionarissen die misbruik maken van de bevoegdheden die voortvloeien uit die functie, een gift aannemen om iets te doen of nalaat ten eigen voordele of dat van anderen, maken zich schuldig aan corruptie.
Ook als mensen handelingen plegen ten nadele van de staat, hebben ze een probleem. Dit zei André Misiekaba (NDP) kort voor aanname van de wet. In elke regeringsperiode hebben zich dergelijke zaken voorgedaan, maar de politicus is blij dat nu paal en perk daaraan gesteld wordt. De wet beschermt bovendien de melder van corruptiegevallen wanneer hij deze aangeeft. Door de wet aan te nemen, is volgens Misiekaba het land een goede dienst bewezen.
Asiskumar Gajadien (VHP) wees op de vele nadelen die corruptie heeft voor een samenleving. Dat is voor zijn partij de reden om deze wet ook goed te keuren.
Carl Breeveld (DOE) pleitte voor het ondersteunen van het Openbaar Ministerie wanneer zaken beginnen te lopen. Er zal volgens hem namelijk veel van het vervolgingsapparaat geëist worden.
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is persoonlijk blij met de aanname. De wet besteedt volgens haar voldoende aandacht aan preventie. Er waren eerder al genoeg wetten om gevallen van corruptie aan te pakken. De nieuwe wet scherpt volgens haar de maatregelen aan. Een van de belangrijke zaken in de wet is het instellen van een Anticorruptiecommissie, die zaken zo vroeg mogelijk kan signaleren waardoor veel kan worden voorkomen.
Regeringscoördinator in DNA Soewarto Moestadja bedankte de deskundigen die een niet weg te denken rol hebben vervuld om dit wetsproduct te helpen realiseren.
NII