De politieke partijen die hebben deelgenomen aan de beraadslagingen over wijzigingen van het kiesstelsel, zijn verbaasd over de soloactie van de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel. De commissie heeft donderdag haar adviesrapport overhandigd aan president Desi Bouterse.
PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt in gesprek met Suriname Herald dat hij het bijzonder raar vindt dat de presidentiële commissie het eindadvies heeft gegeven zonder de deelnemende politieke partijen weer op de hoogte te stellen. Partijen zijn niet uitgenodigd om over het eindadvies te praten. Hij noemt de actie van de commissie een dictatoriale stap. De PL-voorman stelt dat dit de reden is geweest waarom hij bij de laatste bespreking de zaal heeft verlaten. De NDP wil met deze wijziging volgens hem haar voordeel halen.
De politieke partijen worden volgens Somohardjo gedirigeerd door de commissie Evaluatie Kiesstelsel onder leiding van oud-president en raadsadviseur Jules Wijdenbosch. Somohardjo geeft aan dat dit een actie is van de NDP om aan de macht te blijven. Ze is bang dat een bundeling van partijen haar van de stoel zal halen.
Pre-electorale samenwerking en de 1 procent-regeling
Suriname Herald verneemt dat de Commissie Evaluatie Kiesstelsel de president adviseert om een pre-electorale samenwerking te verbieden en de 1 procent-regeling voor politieke partijen af te schaffen. Het eindbesluit ligt bij president Bouterse.
Om een pre-electorale samenwerking te verbieden en de 1 procent-regeling af te schaffen, is geen twee derde meerderheid vereist in De Nationale Assemblee, maar slechts een gewone meerderheid van 26 zetels. De regeringspartij heeft de 26 zetels om de wijzigingen goed te keuren. Somohardjo vreest dat de NDP dit besluit met haar parlementaire meerderheid zal doordrukken.
VHP-topper Stanley Raghoebarsing zegt aan Suriname Herald via de media te hebben gehoord dat het adviesrapport is overhandigd aan de president. Het zou van goed bestuur getuigen als ze de partijen weer op de hoogte hadden gesteld alvorens het rapport te overhandigen aan de president.
Het verbieden van een pre-electorale samenwerking was een standpunt van de commissie, merkt Raghoebarsing op. “De commissie had wel aangegeven dat ze uiterlijk eind maart het eindadvies zou presenteren aan de president. Daar heeft de commissie zich wel aan gehouden. Wat wel en wat niet is meegenomen, is niet duidelijk. Het is op dit moment wachten op wat we zullen krijgen,” aldus Raghoebarsing.
ABOP-ondervoorzitter Marinus Cambiel, die namens de partij heeft geparticipeerd aan de discussies, zegt dat de ABOP zich geen zorgen maakt over het adviesrapport van de presidentiële commissie, omdat de partij nu al weet dat de NDP als grootste partij haar zin zal doordrukken. Cambiel zegt te hebben begrepen dat de NDP met een gewone meerderheid een pre-electorale samenwerking kan verbieden. “We weten dat we niks te brokkelen hebben in de pap. Daarom gaan we die discussie niet voeren,” laat Camiel aan Suriname Herald weten.
Gewezen DOE-voorzitter Carl Breeveld zegt aan Suriname Herald ook niet op de hoogte te zijn van hetgeen is ingediend. “Het zal jammer zijn als de NDP wat haar goed uitkomt, meeneemt om wijzigingen door te voeren in het kiessysteem.”
Raoul Abisoina