Verschillende Arabische landen hebben maandag alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.
Het gaat vooralsnog om Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, delen van Libië en de Verenigde Arabische Emiraten. Saudi-Arabië beriep zich volgens het staatspersbureau op de noodzaak het eigen koninkrijk “te beschermen tegen de gevaren van terrorisme en extremisme.” Het land vroeg andere staten hetzelfde te doen.
Golfstaten
Aan die oproep werd snel gehoor gegeven, te beginnen met het koninkrijk Bahrein. Dat heeft ook alle banden met Qatar verbroken. Het luchtruim en de wateren worden afgesloten. In een verklaring wordt als reden gegeven dat Qatar zich bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Bahrein.
Qatarese diplomaten krijgen 48 uur de tijd om Bahrein te verlaten. Andere burgers die terug moeten naar vaderland Qatar, krijgen veertien dagen de tijd.
Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben dezelfde stap ondernomen. Volgens Egypte steunt Qatar onder meer de Moslimbroederschap, een organisatie die door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi wordt gezien als een terreurbeweging. De organisatie claimt zelf vredelievend te zijn. Volgens het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken is de nationale veiligheid in het geding.
Jemen en Libië
Later maandag verbraken ook Jemen en delen van Libië de banden met Qatar. De regering van het verscheurde Jemen wordt gesteund door Saudi-Arabië.
In Libië is het de oostelijke regering in Al Bayda die aan de oproep gehoor geeft. In Libië is geen duidelijke machthebber sinds de val van het regime in 2011. De oostelijke regering heeft dan ook weinig invloed in het land.
Qatar heeft maandag het verbreken van de relaties verworpen. “De maatregelen zijn ongerechtvaardigd en gebaseerd op claims die totaal ongefundeerd zijn”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vliegverkeer
Etihad, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten, heeft aangekondigd niet meer te vliegen op Doha, de hoofdstad van Qatar.
Etihad is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Maandag wordt er nog gevlogen volgens schema. In de nacht van maandag op dinsdag vliegt het laatste Etihad-toestel van Abu Dhabi naar Doha.
In een reactie laat Qatar Airways weten dat het alle vluchten naar Saudi-Arabië heeft geschorst.
Iran
Dat de vier Golfstaten Qatar steun aan terroristen verwijten, komt voort uit een recente rel. In een interview op televisie zou de Qatarese emir hebben gezegd dat Iran als islamitische macht “niet kan worden genegeerd.” Die opmerking viel slecht bij de andere, overwegend soennitische, landen.
Het Saudische koninkrijk zegt dat Qatar dezelfde sjiitische militanten steunt als Iran, de aartsvijand. Die strijders zouden actief zijn in zowel Bahrein als het oosten van Saudi-Arabië; vandaar de beschuldigingen van ‘destabilisering’ aan het adres van Qatar.
NU.nl