Zimbabwe was tot 2000 een voedselexporteur en stond bekend als de graanschuur van Afrika. Met het doel weer populair te worden onder de zwarte bevolking van Zimbabwe voerde Mugabe in 2000 een landhervormingsprogramma in, een groot deel van het land van de blanke boeren werd zonder enige vorm van compensatie afgenomen en aan zwarte inwoners van Zimbabwe gegeven – meest waren dit weer vrienden van Mugabe. Deze zet zou Zimbabwe in een paar jaar tijd naar de rand van de afgrond brengen.
ADVERTENTIE |
In totaal werd 110.000 km² van de aanwezige 120.000 km² landbouwgrond in beslag genomen. De zwarte boerenknechten die jarenlang op de landerijen gewerkt hadden en over deskundigheid beschikten, werden net als de blanke boeren met geweld van het land verjaagd.
Door de onkunde, het gebrek aan investeringen en de aanhoudende droogte in Zimbabwe verwilderden de meeste akkers snel, de agrarische productie stortte volledig in. Door het instorten van de agrarische sector steeg de werkloosheid tot bijna 85% en ontstond er een hongersnood. Na het instorten van de landbouw was een derde van de bevolking afhankelijk van humanitaire voedselhulp, dat aantal steeg nadien gestaag tot meer dan de helft.
In 2009 kon Zimbabwe de bevolking al lang niet meer van voedsel voorzien, de voormalige graanschuur van Afrika had voldoende voedsel voor ongeveer een kwart van de eigen bevolking.
Wikipedia
“Cyril Ramaphosa, de nieuwe president van Zuid-Afrika, heeft vrijdag 16 februari in zijn toespraak aangekondigd dat hij het land zo snel mogelijk wil afpakken van witte boeren en dat terug wil geven aan zwarte boeren.
Ramaphosa zei dat tijdens zijn eerste State of the Union als president van Zuid-Afrika.
Twee decennia, nadat er een einde kwam aan de apartheid staat het ANC, de partij van Ramaphosa, onder druk om de raciale ongelijkheden in de verdeling van land te herstellen. Witte boeren bezitten het grootste deel van het land: een gevolg van de tijd van de apartheid, waarin alleen witte boeren land mochten bezitten.
Die landonteigening hoeft volgens Ramaphosa niet per se gepaard te gaan met compensatie voor de witte boeren. Hij wil een beleid gaan voeren van “radicale economische transformatie” en de herverdeling van landbouwgrond moet volgens hem gebeuren op een manier die “de productie verhoogt en de voedselzekerheid verbetert”.
Ramaphosa is de opvolger van Jacob Zuma, die woensdag 14 februari onder druk van zijn partij aftrad. Hij was in opspraak geraakt door een reeks corruptieverdenkingen.”
Nu.nl d.d. 17 februari 2018
Ahmad Jhawnie