Nederland betaalt zich arm aan de zorg. Als het kabinet niet rigoureus ingrijpt, loopt de rekening deze regeerperiode op met 18 miljard euro en rijzen de zorgpremies de pan uit. Maar de politiek steekt de kop in het zand, blijkt uit een rondgang van deze krant langs politici en zorgexperts.
Afgelopen maand kregen Tweede Kamer-leden door ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid in een briefing de harde waarheid voorgeschoteld. Zonder ingrijpen, geeft Nederland de komende jaren steeds meer uit aan de zorg. En doordat de zorg duurder wordt, stijgen de premies mee. „Een deel van de bevolking merkt dat ze moeilijk kan rondkomen,” constateert Xander Koolman, lid van de raad van advies van zorgtoezichthouder NZa. „Dat is mede te wijten aan de groeiende zorguitgaven.”
Toch blijken de coalitiepartijen desgevraagd niet van plan het tij te keren. Daar is alle hoop nog altijd angstvallig gevestigd op de zorgverzekeraars, die de zorg betaalbaar moeten houden door goede afspraken te maken met zorgaanbieders. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau verwachten er echter vooralsnog weinig van en voorzien dat de kostenstijging de komende kabinetten minstens zo hard doorzet.
De Telegraaf