De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren onthult in verband met de 155-jarige viering van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) twee plakkaten. Deze mededeling werd woensdag gedaan tijdens een persconferentie van de commissie in de conferentiezaal van het Kabinet van de President.
ADVERTENTIE |
Op zaterdag 30 juni is de onthulling van een plakkaat ter nagedachtenis van de voorouders die als slaaf naar Suriname werden gehaald. Dit plakkaat zal om 17.00 uur worden onthuld te Ston Broki, zegt commissievoorzitter Henk Herrenberg.
Op 1 juli zullen in de ochtend 21 kanonschoten te horen zijn. Dit ter eerbetoon aan de gevallenen tijdens de slavernij. Volgens Herrenberg werd dat ook zo gedaan op 1 juli 1863.
Dit jaar is er in plaats van een kranslegging een maripaboto die geplaatst zal worden bij de standbeelden van Mama Sranan, Baba en Mai, Ston Broki en Kwakoe. De maripaboto zal een boeketi erin hebben, zegt Marlon Powel die namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zitting heeft in de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren.
Het standbeeld van Kwakoe wordt in verband met de viering van 155 jaar afschaffing van de slavernij op eigen initiatief gerestaureerd door Rinaldo Klas. Het beeld is door vandalen zodanig toegetakeld dat de neus eraf is.
Een ander plakkaat zal komen op het Kodjo-, Mentor- en Present-plein. Powel zegt dat de namen van de slaven bekend zijn, maar niemand weet wie ze zijn of wat ze hebben betekend voor Suriname. Vandaar dat de commissie gemeend heeft de gezichten van de levend verbrande slaven op een plakkaat te vereeuwigen en een korte tekst erbij zetten. Het is de bedoeling dat zowel Surinamers als buitenlanders zullen zien wie de levend verbrande slaven waren en waarom ze verbrand werden door de kolonisator.
Dit plakkaat zal met toestemming van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) worden bevestigd aan het EBS-huisje dat daar aanwezig is. De omgeving zal schoongemaakt moeten worden. Het wordt nu als een soort openbaar toilet gebruikt. “Het stinkt huizen ver naar plas,” zegt Powel.
Commissievoorzitter Herrenberg zegt dat er op 1 juli ook enkele personen worden gedecoreerd die zich verdienstelijk hebben gemaakt in Suriname. “In feite was de commissie van plan de stad en alle bruggen te versieren met vlaggen. Maar gezien de situatie in het land, heeft de commissie gemeend niet uitbundig te versieren. Gelukkig zijn met de komst van de president van India, grote delen van de stad reeds opgeschoond,” zegt hij.
Herrenberg doet een beroep op de gemeenschap, om vanaf vandaag tot en met zondag in culturele kleding uit huis te gaan. Dit zal de stad al een mooi versierd beeld geven, aldus Herrenberg.
Priscilla Williams