De Spaanse justitie is een onderzoek begonnen naar een corruptieaffaire, waarbij ook de vorige koning van Spanje Juan Carlos is betrokken. Een politiechef is in de zaak door een rechter in Madrid opgeroepen voor een hoorzitting donderdag, melden Spaanse media.
ADVERTENTIE |
De zaak kwam enkele dagen geleden aan het licht. Het gaat om geluidsopnames tussen de politiebeambte en een Duitse onderneemster Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Zij is een goede bekende en naar verluidt ook de ex-minnares van Juan Carlos, die in 2014 de Spaanse troon overliet aan zijn zoon Felipe.
In geluidsfragmenten beschuldigt de vrouw Juan Carlos van corruptie en het witwassen van geld. Zij woont in Monaco en zou zijn gebruikt om het vermogen van de monarch te verbergen voor de fiscus. Het zou gaan om tientallen miljoenen.
Dure olifantenjacht
Juan Carlos I raakte in 2012 ook al in opspraak vanwege een luxe jachtpartij op olifanten in Botswana. Niet alleen omdat hij trots poseerde voor zijn jachttrofeeën maar ook omdat hij de reis maakte terwijl veel Spanjaarden door de zieltogende economie het hoofd nauwelijks boven water konden houden.
Tot overmaat van ramp brak hij bij een val ook een van zijn heupen. De koning bood zijn excuses aan voor de omstreden reis.
Schoonzoon
Een van de schoonzonen van de voormalige Spaanse koning, oud-handballer Iñaki Urdangarín, werd begin vorig jaar veroordeeld voor onder andere fraude, oplichting en verduistering van overheidsgeld. De rechtbank in Palma de Mallorca legde hem een gevangenisstraf op van 6 jaar en 3 maanden.
Urdangarín kreeg tussen 2003 en 2006 als schoonzoon van de toenmalige koning Juan Carlos voor 6,2 miljoen euro aan opdrachten van regionale overheden uit Valencia en Mallorca voor werk dat hij niet of nauwelijks had verricht. Hoewel dat geld werd uitbetaald aan een instituut zonder winstoogmerk, verdween 4,5 miljoen euro in de eigen zakken van Urdangarín en zijn compagnon Diego Torres, die tot 8 jaar werd veroordeeld.
Prinses Christina
Iñaki’s echtgenote prinses Christina was ook verdacht maar werd vrijgesproken in de geruchtmakende rechtszaak die de Spaanse monarchie in het hart raakte. “Ze heeft er een bitterzoet gevoel over. Ze is blij met haar eigen vrijspraak, maar vind het onterecht dat haar man is veroordeeld. Cristina is overtuigd van zijn onschuld”, zei haar advocaat, na kort met haar gesproken te hebben. Ze moest wel een boete van 265.000 euro betalen omdat ze profijt heeft gehad van het gefraudeerde geld.
AD