āVanwege verscherpt toezicht op internationale geldstromen faciliteert de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geldtransport van lokale Surinaamse banken. Deze strengere normen gelden, omdat ācriminelen over de gehele wereld pogingen ondernemen om in het legitieme bancaire verkeer te infiltreren om gelden wit te wassen,ā zegt de CBvS in een reactie tegen ANP. Dat zou met deze 19 miljoen euro niet het geval zijn.ā
ADVERTENTIE |
De bovenstaande verklaring gaf de Centrale Bank van Suriname (CBvS) af, nadat de Nederlandse douane een geldzending van haar op Schiphol had geconfisqueerd. Inderdaad trachten wereldwijd criminelen in het bancaire verkeer te infiltreren. Daar betaling via internet, of beter internetbankieren, nog niet in Suriname bestaat, is het gevaar voor infiltratie van banken door criminelen miniem.
Daarnaast liegt de CBvS, dat het gedrukt staat. De reden voor de geldzendingen door de CBvS ligt in het feit, dat buitenlandse banken niet meer als correspondent van Surinaamse banken bij het betalingsverkeer met het buitenland wensen op te treden, omdat zij vermoeden, dat deze in opdracht van de witwascentrale Bouta & Zn werken. In het buitenland is Bouterse slechts een veroordeelde drugscrimineel en de banken vrezen torenhoge boetes van de Amerikaanse autoriteiten. Elke geldzending van banken naar Nederland zal onderwerp van onderzoek worden en dus is er na de honderd procent controle op vliegtuigpassagiers nu een honderd procent controle op de rekeninghouders van de Surinaamse banken.Terecht natuurlijk!
Er is een lopend strafrechtelijk onderzoek gestart door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Het is dan ook kletskoek van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om te stellen, dat Nederland niet kan aangeven, waarom het geld is achtergehouden. In de rechtsstaat Nederland wordt nooit informatie over lopende onderzoeken naar buiten gebracht.
De confisquaties van de geldzendingen maken deel uit van een groot onderzoek, dat in Nederland naar de narcostaat Suriname is gestart, door de toestroom van cocaĆÆne naar de havens van Rotterdam en Antwerpen en die tot vele standrechtelijke executies, met name in de Amsterdamse onderwereld, geleid hebben. Op 24 oktober 2017 deed de politie bij 32 āmoney transfer-vestigingen’ van Surichange Bank NV een inval en nam de administratie en valse paspoorten in beslag. Op de verkregen informatie is natuurlijk verder gerechercheerd.
En dan is Raj Oedit er ook nog. Hij gaat niet vrijwillig terug naar Suriname, omdat hij beseft, zijn doodvonnis dan te tekenen. Ja, Bouta staat al klaar om hem tot de drugsbaron van het land te kronen. Daarom zal meneer Oedit eieren voor zijn geld kiezen en asiel in Nederland aanvragen. Hij beseft ook, dat in Nederland de inlichtingendiensten het principe āvoor wat hoort watā veelvuldig hanteren. Dus om in Nederland te kunnen blijven, zal hij de Surinaamse coke-scene voor de Nederlandse inlichtingendiensten in geuren en kleuren uit de doeken doen.
Zolang Suriname geen volledige opening van zaken geeft over de herkomst en de bestemming van het geconfisqueerde geld, zullen de gelden niet vrijgemaakt worden. Daarnaast loopt de CBvS kans aansprakelijk te worden gesteld, omdat die met de geldzendingen witwassen gefaciliteerd heeft. Dan zal Suriname in een situatie verkeren, waarbij zijn betalingen aan het buitenland volledig onder curatele staan. En dergelijke staat wordt omschreven als āfailedā, of in gewoon Nederlands, als mislukt.
Marco Yard