Hackers van de Chinese overheid hebben ingebroken op telecomnetwerken in Turkije, Kazachstan, India, Thailand en Maleisië om reizigers van de Oeigoerse minderheid te bespioneren, meldt persbureau Reuters donderdag op basis van twee inlichtingenofficieren en twee onderzoekers.
De spionageactiviteiten zijn primair gericht op het observeren van diplomaten en buitenlandse militaire vertegenwoordigers, maar worden volgens het onderzoek ook gebruikt om de Oeigoeren – een van oorsprong Turks volk met een eigen taal en cultuur – in de regio in de gaten te houden.
Een deel van de Oeigoerse bevolking is verenigd in militante groeperingen die zich willen afscheiden van China. Peking ziet de gehele islamitische minderheid daardoor als een bedreiging en probeert hun cultuur uit te wissen.
Kazachstan, India, Thailand en Maleisië worden door veel Oeigoeren gebruikt om te reizen tussen Turkije en de Chinese noordwestelijke autonome regio Xinjiang, ook wel Oost-Turkestan genoemd. Mensenrechtenactivisten zeggen dat de bevolking daarmee het bewind van China wil ontlopen, terwijl Peking zegt de Oeigoeren ervan te verdenken deel te nemen aan de gewapende strijd in Irak en Syrië.
Volgens een onafhankelijke onderzoeker verblijven door het Chinese beleid zeker anderhalf miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden in detentiekampen in Xinjiang.
China zou Oeigoeren ook via smartphones spioneren
Naast de hackaanvallen op telecomnetwerken zou China mensen in de regio Xinjaing direct via hun smartphones bespioneren. Zo zou de Chinese douane telefoons van mensen die de regio willen bezoeken voorzien van spyware.
Ook is een ernstig lek dat begin dit jaar werd ontdekt in iPhones en naar verluidt ook Android-smartphones en Windows-pc’s trof, volgens bronnen van de Amerikaanse nieuwssites Forbes en TechCrunch gebruikt om Oeigoeren te bespioneren.
China ontkent zich schuldig te maken aan digitale spionage. “We verzetten ons en treden consistent en resoluut op tegen elke vorm van internetaanvallen”, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie tegen Reuters.
NU.nl