Guyana wordt aangespoord om discussies te beginnen over het legaliseren van homoseksuele relaties. In een gezamenlijke verklaring die in Guyana is uitgegeven, zeggen diplomatieke vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en de Europese Unie dat ze “het maatschappelijk middenveld en de politieke leiders van Guyana aanmoedigen om in 2021 een proces van betrokkenheid en verandering te beginnen met het doel om intieme relaties van hetzelfde geslacht te decriminaliseren”.
De Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie wordt jaarlijks op 17 mei gevierd en herdenkt het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1990 om homoseksualiteit niet meer als een psychische stoornis te zien.
“We zijn er trots op dat landen op het halfrond in het afgelopen jaar concrete stappen hebben ondernomen om discriminatie van LGBTQI + -personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, queer/ondervragers, interseksuelen) uit te bannen”, aldus de verklaring van de westerse diplomaten.
De dag wordt gevierd met het thema “Samen: Weerstaan, Ondersteunen, Genezen”. De diplomaten erkennen dat er struikelblokken zijn, maar dringen aan op de noodzaak om de mensenrechten te respecteren.
“We begrijpen en respecteren dat landen zich in verschillende stadia van acceptatie en betrokkenheid bij deze kwestie bevinden. Niettemin zijn de mensenrechten van alle personen universeel en ondeelbaar, waaronder ook de mensenrechten van LGBTQI + -personen.”
Volgens de verklaring, met 69 landen die homoseksuele relaties nog steeds criminaliseren, leven miljoenen lesbiennes, homomannen en biseksuelen in angst om te zijn wie ze zijn en te laten zien van wie ze houden.
De diplomaten zeggen ook dat transgenders in ten minste 37 landen worden gestraft en ongekende niveaus van geweld over de hele wereld ervaren.
Verder merken ze op dat op basis van deze internationale observatie alle mensen samen kunnen komen en de dialoog en samenwerking met partnerstaten en maatschappelijke organisaties kunnen voortzetten met als doel een einde te maken aan discriminatie en geweld tegen de kwetsbare LGBTQI + -bevolking.
“Laten we op deze dag onze stem verheffen en onze inspanningen herhalen om de menselijke waardigheid centraal te stellen bij alles wat we doen om rechtvaardigere en inclusievere samenlevingen op te bouwen”, aldus de verklaring.