De Nederlandse politie deed vorige week een van de grootste drugsvangsten ooit waarbij bijna 3.000 kilo cocaïne en elf miljoen euro aan contant geld in beslag werd genomen, dat in het dorp De Kwakel bij de plaats Uithoorn werd gevonden. De buit was afkomstig van een groep Zuid-Amerikaanse criminelen. Volgens De Telegraaf is in deze zaak de 54-jarige Surinamer Moekeesch ‘Mike’ S. aangehouden.
ADVERTENTIE |
Mike S. werkt al jarenlang in Mexico en is een graag geziene gast bij de businessclubs van FC Aalsmeer en Ajax. Kennissen zijn verbaasd over zijn arrestatie.
Agenten vielen het huis aan de Hoofdweg in de Kwakel afgelopen donderdag binnen, nadat er maandenlang onderzoek was gedaan. Het woonhuis was gevuld met blokken cocaïne en tassen vol contant geld. Daarnaast werden er zes vuurwapens, dempers, munitie en geldtelmachines aangetroffen.
“Alles wat je je uit films en series over de Zuid-Amerikaanse drugswereld voorstelt, werd aangetroffen”, zei een woordvoerder van de Amsterdamse politie eerder vandaag. Ook hingen er posters van de misdaadfilm The Godfather aan de muur.
De Nederlandse politie schat de totale waarde in de Kwakel op 200 miljoen euro.
Europa, en dan met name Nederland, is volgens Max Daniel van de afdeling drugsbestrijding bij de Nederlandse politie aantrekkelijk voor criminelen vanwege de goede infrastructuur. Nederland heeft havens, een internationale luchthaven en daarmee goede verbindingen met de rest van de wereld. Zo werd in maart in een container in de Rotterdamse haven 4.000 kilo cocaïne gevonden en in december een zelfde hoeveelheid in een lege container.
Nederland heeft, in tegenstelling tot Zuid-Amerikaanse landen, ook “een heel gunstig strafklimaat”, zegt Daniel. “Dat alles bij elkaar maakt het voor drugskartels interessant om Nederland niet alleen als exportland te zien, maar ook als land waar ze zelf productie maken. Ze kunnen hier uiteindelijk meer geld verdienen dan als ze in Colombia of Mexico blijven.”
Drugskartels in Zuid-Amerika krijgen een paar duizend euro per kilo voor cocaïne. Als ze het ook nog op een containerschip richting Rotterdam zetten, krijgen ze er meer voor. Maar dat bedrag is nog niets vergeleken met de groothandelprijs hier. “Het zijn immense hoeveelheden en het geld dat ermee gepaard gaat is onvoorstelbaar veel”, zegt Daniel.