Personen die een Bazo- of BZV-verzekering hebben moeten bijbetalen bij het afhalen van de voorgeschreven medicamenten bij de apotheken. Al enige tijd worden patiënten hiermee geconfronteerd. Een patiënt doet haar beklag tegenover Suriname Herald. Ze zegt dat zij al een paar keer voor de medicamenten geld moest neertellen.
ADVERTENTIE |
“Aan mij is gezegd dat ik moet bijbetalen voor hoestdrankjes en maagtabletten, terwijl ik voorheen niet hoefde te betalen hiervoor. Voor de hoestdrank moest ik SRD 10 bijbetalen en voor de maagtabletten moest er SRD 35 bijbetaald worden. Als er wordt gevraagd wat de reden hiervan is, wordt je verwezen naar het SZF,” geeft een bezorgde patiënt aan.
Amar Randjitsing, directeur bij het Staatsziekenfonds (SZF), zegt niet op de hoogte te zijn hiervan, omdat patiënten niet bij hoeven te betalen voor medicijnen die zijn voorgeschreven en in de nationale geneesmiddelenklapper voorkomen.
“De genoemde middelen komen voor in de nationale geneesmiddelenklapper, dus worden de normale hoeveelheden door het SZF vergoed. Als de prijs van het middel echter hoger is dan de prijs uit de geneesmiddelenklapper dient de apotheek een prijsontheffing aan te vragen. Als het SZF deze ontheffing heeft goedgekeurd, dan krijgt de SZF-, Bazo- of BZV-verzekerde de medicijn zonder bijbetaling,” legt hij uit.
Wat verder ook speelt is dat sommige apotheken niet de moeite nemen om de prijsontheffingen aan te vragen en laten de verzekerden het verschil betalen wat onjuist is, merken zowel de directeur als de medisch directeur, Jane Harkisoen, bij het SZF op. “Er is werk voor beide partijen om dit in goed overleg op te lossen in het belang van de patiënt,” laat Randjitsing weten.
De Wet nationale basiszorgverzekering heeft als doel een basiszorgverzekering te garanderen voor alle ingezetenen. Dit houdt in dat alle ingezetenen in Suriname verplicht zijn zich te verzekeren voor het bij wet vastgestelde basiszorgpakket.
Simone Awanna