De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat een variant van het coronavirus, Mu, in de gaten houden. Deze variant werd voor het eerst vastgesteld in januari in Colombia, maar is ook al in België vastgesteld.
De muvariant, met wetenschappelijke beschrijving “B.1.621” is voor de WHO nu een van de varianten om in het oog te houden, maar nog geen zorgwekkende variant zoals de deltavariant.
De WHO verduidelijkt dat de variant mutaties vertoont die de effectiviteit van het vaccin kan ondermijnen, maar benadrukt dat bijkomend onderzoek nodig is.
Vijf varianten
Alle virussen, dus ook het coronavirus, muteren. De meeste mutaties hebben weinig of geen invloed op de kenmerken van het virus, maar soms kan het impact hebben op de besmettelijkheid, de ernst van de ziekte of de doeltreffendheid van vaccins of geneesmiddelen.
De wereldgezondheidsorganisatie categoriseert bepaalde varianten van het coronavirus sinds eind vorig jaar als “varianten om te volgen” of “zorgwekkende varianten” om een betere wereldwijde monitoring mogelijk te maken. De varianten krijgen dan Griekse letters als naam.
Momenteel beschouwt de WHO vier varianten als zorgwekkend, waaronder de ‘Britse alfavariant en de deltavariant die voor het eerst in India opdook. Vijf varianten worden in de gaten gehouden, waaronder dus ook de muvariant met oorsprong in Colombia.
Ook in België
Wereldwijd is de muvariant nog maar beperkt aanwezig, maar in Colombia en Ecuador is het aantal gevallen gestaag toegenomen.
De variant is intussen ook al opgedoken in andere landen in Zuid-Amerika en Europa, waaronder ook België. Begin augustus was er een uitbraak in een woonzorgcentrum in Zaventem waarbij zeven gevaccineerde bewoners overleden.
De Telegraaf