Maandag hebben traditionele gezagsdragers van het binnenland een petitie ingediend bij minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Ze eisen meer waardering en willen dat de tegemoetkoming die ze van de overheid krijgen tienmaal wordt verhoogd.
ADVERTENTIE |
Een groep basja’s en kapiteins heeft haar misnoegen geuit over de behandeling die ze krijgt als gezagsdragers in het binnenland. Ze willen een verandering daarin. “Slavernij is afgeschaft, maar het lijkt alsof wij zwarte mensen nog steeds in slavernij leven,” geeft hoofdkapitein Alfred Amoesi aan.
Onaangekondigd hebben ze het ministerie bezocht. Duidelijk was dat ze meer willen verdienen. “Het geld dat we krijgen kan niet eens een reis betalen naar de stad. Laat staan goederen kopen om ons gezin te onderhouden. Wij worden ondergewaardeerd,” geeft hij aan.

Het is nu zo geregeld dat als een persoon aangesteld is als een gezagsdrager die geen andere werkzaamheden mag verrichten. Die moet zich focussen op het werk dat gedaan moet worden in het binnenland. Ze moeten het dan doen met de tegemoetkoming die ze krijgen van de overheid. En dat is naar hun mening niets, aldus Amoesi.
Ook op het medische vlak hebben ze heel wat klachten. Ze ontberen goede gezondheidszorg en moeten bijna voor alles zelf betalen. “De waardering die wij moeten krijgen, willen we graag krijgen. Wij verzoeken u om ons dat te geven,” zegt hoofdkapitein Amoesi. Hij geeft aan dat het werk dat ze in het binnenland moeten verrichten heel zwaar is.
Een granman krijgt SRD 2500 per maand. “Wat ga je met dat geld doen in deze tijd. Met dit geld moet jij je kinderen en vrouw verzorgen,” benadrukt de hoofdkapitein. Ze eisen dat het bedrag naar SRD 25.000 wordt gebracht. Een hoofdkapitein krijgt ongeveer SRD 1750, dat moet naar SRD 17.500. De tegemoetkoming voor een kapitein moet volgens de gezagsdragers van SRD 1250 naar SRD 12.500. Een hoofdbasja en een basja die respectievelijk SRD 950 om SRD 850 ontvangen moeten tienmaal dat bedrag krijgen.
“Wij spreken de hoop uit dat deze zaak geregeld zal worden en dat wij beter gewaardeerd zullen worden. Want het is een kwalijke zaak wat wij nu meemaken,” geven ze aan.
Niet gecharmeerd
Minister Emanuël geeft de petitie in ontvangst genomen. Echter was ze niet gecharmeerd met de aanpak van de gezagsdragers. “Dit ben ik niet gewend van mijn gezagsdragers. Zo hebben we het niet geleerd. We kunnen geen zakendoen via de media,” zegt Emanuël. Ze heeft kort na het ontvangen van de petitie de delegatie uitgenodigd op haar kantoor. Daar zijn de zaken verder besproken.