Er komt geen ambassade in Jeruzalem, aldus president Chan Santokhi deze week in De Nationale Assemblee (DNA). Het land heeft de financiële middelen niet om een ambassade in Israël op te zetten. Hiermee wordt de aankondiging die minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vorige maand tijdens een bezoek aan Israël, ongedaan gemaakt.
Slechts vier landen hebben momenteel een ambassade in Jeruzalem, te weten de Verenigde Staten, Honduras, Guatemala en Kosovo. De beslissing om een ambassade in Jeruzalem te vestigen, heeft de Palestijnen woedend gemaakt. Ze beschouwen het bezette Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.
“Er is geen budget voor het opzetten van een ambassade van Suriname in Israël”, zei de president.
Israël veroverde Oost-Jeruzalem in de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 en beschouwt de hele stad, inclusief het geannexeerde deel, als hoofdstad. De annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël wordt grotendeels niet erkend door de internationale gemeenschap.
President Santokhi benoemde in maart de niet-residerende ambassadeur, Stevanus Noordzee, in Israël. Santokhi zei dat Noordzee “vanuit Suriname de samenwerkingsrelatie zal blijven dienen, ondersteunen en inhoud zal geven”.
Santokhi sloot de toekomstige vestiging van een ambassade in Israël niet uit, maar zei dat het land “een rapport van de minister van Buitenlandse Zaken moest ontvangen om te zien wat de bevindingen en aanbevelingen zijn en welke vervolgstappen te nemen op basis van dat”.
In strijd met de internationale consensus kondigde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in december 2017 de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël aan en verhuisde de ambassade van de VS in mei 2018 naar Jeruzalem.
President Joe Biden heeft gezegd dat het geen plannen heeft om de ambassade terug te brengen naar de vorige locatie in Tel Aviv, waar de meeste landen hun ambassades hebben.